Делото за взривовете в базата Стралджа-Мараш на 5 юни 2012 г. продължава с нова експертиза. Шест години след трагедията, при която в базата за утилизация на боеприпаси загинаха трима и бяха ранени осем работници, виновни няма.

Обвиняеми са собственикът на фирмата, началникът на производството и проектантът на взривните дейности.

Те са обвинени, че при изпълнение на договор с военното министерство са държали и работили с взривни вещества без необходимите мерки за сигурност.

Делото продължи с часове, а вещи лица представиха експертиза, извършена при условия близки до реалните. Експертизата е установила температурната граница при рязане на боеприпасите, но не показва дали по време на взрива е спазена технологията за обезвреждане.

„Това, което се случва в момента, показва колко е манипулирана тезата на прокуратурата.Твърди се в досъдебното производство,че градусите на температурата са 400-600 градуса. Дадохме бойна част най-добронамерено да се разреже. Резултатът - максимум 160. Значи е пълна лъжа”, заяви собственикът на фирмата „Берета Трейдинг” - Денислав Делев.

Роднините на загиналите работници не пожелаха да коментират случая. По думите им обаче не са получили обезщетение.

Вещо лице по делото пък не се ангажира да каже дали необходимата технология е била спазена по време на взрива.

Делото ще продължи на 16 ноември, а материалите са над 60 тома. Вече 6 години жителите на село Лозенец, което даде жертви при взрива и се намира до базата, се борят срещу опитите за възстановяването ѝ.