Членове и симпатизанти на партия „Възраждане“ блокираха и граничния пункт „Дунав мост“ при Русе. Те не са съгласни с решението на Конституционния съд, който отхвърли искането за провеждане на национален референдума за запазване на българския лев.

Участниците направиха автошествие до „Дунав мост“, но по пътя колите са разделиха и се наложи да се изчака да се съберат, за да започнат протестните действия. Депутатът от „Възраждане“-Шумен Веселин Вешев се опита да направи самостоятелна блокада с „повреден“ автомобил, но полицията любезно го прикани да се премести.

„Протестът е в защита на демокрацията и нашия национален суверенитет. Както добре знаете, бяха събрани 604 000 подписа за провеждане на допитване за това българския лев да остане българска национална парична единица до 2043 г. В петък Конституционният съд взе решение, с което буквално се погазват изконни права не само конституционни, но и свободни човешки права на всеки един член на нашето свободно общество да изрази волята си да бъде допитан за това как да живее, с каква валутна единица да се разпорежда. Отнемането ни на правото за допитване за това каква валутна единица да се ползва на територията на страната е и удар срещу националния суверенитет“, заяви депутатът от „Възраждане“-Русе Златан Златанов.

„Както се вижда, представителната власт вече не е представителна, тези хора, които са в парламента, вече не представляват народа. Затова минаваме към пряка демокрация, т.е. народът взема властта в собствените си ръце“, допълни колегата му Веселин Вешев.