Започна изплащането на увеличените пенсии. Пенсионерите ще могат да ги получат от днес до 20 юли. Така с актуализацията на бюджета минималната пенсия от 370 лева става над 460. Средната надхвърля 660, а максималната става точно 2000 лева.

Възрастна жена колабира, докато чакаше на опашка в пловдивската централна поща в първите часове от изплащането на пенсиите. По-късно опашките се стопиха.

В столицата пенсиите се изплащаха без опашки. Сред дошлите първи да си вземат пенсията е 74-годишната Юлиана. Щастлива е от факта, че вече получава по-висока пенсия, но увеличението ще отиде за лекарства.

От днес всички пенсии са с 10% нагоре и към тях влиза т.нар. COVID добавка от 60 лв. Така над 2 млн. пенсионери получават от този месец повече. Има обаче и ощетени. 17 300 души ще получат по-ниски пенсии, средно с 37 лв. надолу.

„Това не са пенсии за трудови доходи. Трудови пенсии, както сме свикнали да ги наричаме, а те са за нетрудова дейност. По-голямата част от тях са с пенсии отпуснати по европейски директиви. Тоест със смесен стаж от чужбина и в България. Абсолютна справедливост за всички до 0 няма как да се получи, но съм щастлив, е до такава малка бройка успяхме да сведем тези, които няма да получат същите доходи“, каза социалният министър Георги Гьоков.

От октомври ще има повторно увеличение за 715 000 пенсионери. Тогава средната пенсия ще стане 722 лв., а максималната 3400 лв.