Жените работят два месеца безплатно спрямо възнагражденията на мъжете. Това показва анализ на Европейската комисия по повод днешния Ден на равното заплащане. С колко се различават заплатите между мъже и жени?

От днес до края на годината жените в Европейския съюз символично ще работят без заплата, за разлика от противоположния пол.

Възнагражденията на мъжете в ЕС продължават да са средно с 16 на сто по-високи. Сходни са и показателите у нас – жените получават около 14% по-ниски заплати.

Нивото на заетост при жените също е по-ниско. Това, в комбинация с по-ниската заплата, води до натрупване и така разликите в пенсиите достигат близо 37%, а това поставя възрастните жени в значително по-голям риск от бедност.

Стела и Васил са на една и съща позиция – ръководят екипи.  

„Мъжете според мен са по-склонни да искат повишение или увеличение на заплатата, докато жените не толкова”, каза Стела Стефанова.

„Исках да ме повишат още на първия месец. Това стана не мисля, защото съм мъж, а заради резултати”, категоричен е Васил Гогов.

В компанията работят 40 души, като съотношението жени – мъже е 60 към 40. Управителката е категорична, че заплатите се определят според качествата и позицията,  но не и спрямо пола.

„Смятам, че  е много дискриминативно и консервативно, защото някога се е е смятало, че мъжът поема семейния бюджет, докато сега много жени се справят сами с това предизвикателство и не виждам причина да го правя”, заяви Елена Леви, управител на фирма.

В много от компаниите обаче стереотипът, че мъжът е глава на семейството, е определящ за възнаграждението, казват експерти в подбора на персонал, а и жените често се съгласят да работят за по-малко пари.

„По-често жени в по-високи позиции споделят, че са заплатени не по същия начин, както мъже на тяхното ниво. При по-ниските позиции няма чак такова разделение”, каза Надя Василева – управител на фирма за подбор на персонал.

Разликата в заплащането между половете е във фокуса и на Европейската комисия, тъй като води до загуби за икономиката.

„Жените са повече от 60% от висшистите и е логично да получавт по-високи позиции и съответно заплати. В противен случай се пропиляват таланти и инвестиции”, смята Вера Юрова, европейски комисар за правосъдието, потребителите и равенството между половете.

Еврокомисията ще обсъжда как да се подобрят разпоредбите, свързани с равното заплащане.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!