Точно 4 месеца до евровота и три до старта на предизборната кампания. Партиите вече мобилизират актива и започват с номинациите.

Значително по-малък брой партии имат шанс на евровота - бариерата, която трябва да преодолеят, е 5,88 процента, а не 4%, както е на парламентарните избори.

Снимка: bTV


Според повечето социолози сигурните партии и коалиции в следващия европарламент са ГЕРБ, „БСП за България”, която ще запази коалиционния си формат, и ДПС.

При „Патриотите” дали ще влязат, или не зависи тъкмо от това - дали ще са заедно, или по отделно.

Квотата на България в европейския парламент е от 17 депутатски места. И ГЕРБ, и БСП вече говорят за спечелване на 6 или 7 от тях. ГЕРБ - самостоятелно. БСП - в традиционната си коалиция.

„ГЕРБ ще се явява самостоятелно, но сред нашите номинации са възможни и такива от гражданската квота, за хора, които покриват профила” , каза председател на предизборния щаб на ГЕРБ Цветан Цветанов.

„Още на парламентарните избори имаме подписано съглашение с партньорите, че се явяваме заедно на всички избори, това е и тяхна задължение. Това беше и една от причините да се разделим със Спас Панчев”, заяви Таско Ерменков от БСП.

Всъщност, земеделците на Спас Панчев вече са част от най-новата коалиция - "Воля - българските родолюбци".

„Воля българските родолюбци” я направихме, защото родолюбието може да събере всички здравомислещи хора и да ги обедини. Още в деня на обявяването на коалицията, обаче една от партиите в нея - НПСД преживя трус и част от членовете се разграничиха от председателя си Орхан Исмаилов. И докато там напрежение има, в ДПС всичко е ясно”, каза лидерът на „Воля” Веселин Марешки.

„ДПС винаги се явява самостоятелно”, заяви Йордан Цонев от ДПС.

Най-драматичен е въпросът при патриотите. Там НФСБ замрази преговорите с ВМРО заради техни изказвания.

„За нас обединението на "Обединени патриоти" продължава да бъде цел и се надяваме да стане”, Йордан Веселинов от ВМРО.

Няма яснота и по позицията на Атака, която обяви, че не е канена на част от преговорите за листата.