Започна интронизация и молебен на новоизбрания български патриарх. Тя се провежда в катедралния храм „Св. Александър Невски“.

Снимка: Ладислав Цветков

С литийно шествие новоизбраният патриарх Даниил излезе от Синодалната палата и стигна до храм-паметник „Александър Невски“. Събралите се миряни по пътя му скандариха „Достоен“ и го аплодираха.

Да пазим православната вяра, тя ни води при Бога. Това бяха първите думи на новия български патриарх Даниил. Приемам гласуваното ми доверие със съзнание за собствено недостойнство, вяра в божия помисъл и божията подкрепа, каза Видинският митрополит. 

По време на интронизацията, новоизбраният патриарх Даниил отправи към Бога молитва за бъдещото си служение:

„Ти, Господи, владико мой, настави ме в делата, за които си ме поставил, дай ми разум и ме насочвай в това велико и отговорно служение. Отвори устните на мен грешния и научи ме да се моля както подобава за всичко потребно. Ето, със страх заставам пред тебе, предоставяйки на твоята безкрайна милост моята смирена душа. Направлявай моя живот към тихо пристанище и ми покажи пътя, по който да вървя. Дарувай дух на разум на моето незнание. Осени моите дела с дух на страхопочитание към тебе. Обнови в моето сърце правия дух. Утвърди ме със силен дух против съблазните на моите мисли”.

Новоизбраният български патриарх Даниил получи инсигниите - знаците, на патриаршеското достойнство, от митрополити от Светия синод.

Снимка: Ладислав Цветков

Българският патриарх, в отличие от останалите митрополити, които носят енголпие и кръст, носи на гърдите си три отличия за патриаршеското достойнство - св. Кръст, и два енголпиона - с Христос Вседържител и с Пресвета Богородица.

Енголпията за интронизацията на новоизбрания днес български патрирах са същите, които са връчени на българския патриарх Кирил, който е първият ни патриарх след възстановяването на Българската патриаршия през 1953 г. Те са били изработени от златар, арменец от Пловдив.

 

Патриарх Даниил получи и зелената патриаршеска мантия, която като пастирско наметало напомня, че ролята на архиерея е да води паството си към Царството Божие.

Мантията е зелена, за да се отличава от червените мантии на Константинополските патриарси, подарявани им от Византийските императори. 

В деня на интронизацията новоизбраният български патриарх е със зелен епатрихил и омофор. Патриарх Даниил получи също бялата епанокалимавка и патриаршеският жезъл.

Церемонията по интронизацията на патриарх Даниил се проведе, докато в храма бяха мощите на патриарх Евтимий Търновски.

Снимка: bTV

Видинският митрополит Даниил бе избран за български патриарх и Софийски митрополит от делегатите на Патриаршеския избирателен църковен събор.

Новият патриарх беше избран на балотаж между Врачанския митрополит Григорий и Видинския митрополит Даниил. За него са гласували 69 делегати от общо 138 гласа на духовници в Светия Синод днес. Митрополит Григорий получи 66 гласа, а три бюлетини бяха невалидни. 

Четвъртият църковно-народен събор беше открит тази сутрин. Наместник-председателят на Светия синод – Врачанският митрополит Григорий, митрополитите и епископите поведоха делегатите на Патриаршеския избирателен църковен събор от Синодалната палата към Българската академия на науките.

Бъдещият патриарх трябва да бъде обединител, молитвеник за целия народ, да работи за единството на църквата и да обедини всички – клир и народ в името на Бог. Това заяви преди започването на изборите врачанският митрополит Григорий, наместник-председател на Светия синод на Българската православна църква и един от кандидатите за патриарх.

Митрополит Григорий заяви, че задачите, които предстои да решава бъдещият патриарх са много и самият избран трябва да реши с какво да започне.

Докато се гласуваше, в катедралата „Света Неделя“ бе отслужена служба. На нея присъстваха представителите на поместните църкви.

Малко преди 10:00 часа пристигна вселенският патриарх Вартоломей. За пръв път представителят на Фенер участва в церемонията по интронизация на български патриарх.

Кой е новият български патриарх?

Видинският митрополит Даниил е роден със светското име Атанас Трендафилов Николов на 2 март 1972 г. в Смолян. През 1996 г. записва и учи Английска филология в СУ "Св. Климент Охридски", а на следващата година пренасочва образованието си в Богословския факултет при същия университет.

През 2008 г. е назначен за викарий на Неврокопския митрополит, а след това и на митрополита на САЩ, Канада и Австралия Йосиф. През февруари 2018 г. е избран за Видински митрополит.

Изборът му за владика е съпътстван с протести. При първото му официално появяване като митрополит се среща с протестиращи за изграждане на магистралата Видин - Ботевград.

Свещеници от крайдунавския град определиха кандидатурата му за бъдещ патриарх като чудо.

През ноември 2022 г. в публикация коментира войната в Украйна: