Един от българските въздушни асове навърши 90 години. Годишнината на полковник Йорго Киранов беше отбелязана в пловдивския военен клуб.

44 години в служба на отечеството на 13 различни летателни машини – това е равносметката за 90-годишния полковник Йорго Киранов. Той прекарва в небето  без прекъсване, близо година и 2 месеца  от живота си – на толкова се равняват 10 200 летателни часа.

"Поначало всеки самолет е опасен, ако не го владееш. Командваш ли го – той е кротък. Мен ме спаси увереността в себе си. Аз обичах да летя", сподели о.з. полковник Йорго Киранов.

Йорго преживява едни от най-турбулентните времена в историята на българската авиация. Загубил е много колеги. По думите му е имало катастрофирали 50-60 .

Уменията на Йорго са забелязани от началството и той е предложен за личен пилот на министъра на отбраната генерал Добри Джуров. Цели 27 години Йорго Киранов лети с генерал Джуров  на транспортен хеликоптер.

Спомня си, че той е бил човек, пълен с топлина към хората.

Понякога трагичното и комичното вървят ръка за ръка. Пилотът на ген. Добри Джуров е използван за транспортиране на карпатски мечки – личен подарък на Николае Чаушеску за Тодор Живков.

Киранов споделя, че са ги превозвали трудно, защото са се разбесняли в клетките, макар и да са били по дна мечка в клетка. „Те са много тежки. И когато мечката мине отзад, вертолетът увисва със задницата. Когато мечката мине отпред на оста, става обратно наклонение. Вертолетът увисва напред”, разказва пилотът.

През 1969 година Йорго е определен за първи български космонавт, но генерал Джуров проваля назначението му, защото не искал да се лиши от най-добрия си пилот.