Демонстрации на способности на военнослужещи от Военновъздушните сили в Трета авиобаза в Граф Игнатиево.

Пилоти от Трета авиобаза и 22-ра авиобаза Безмер представят своите умения при управлението на самолети МиГ-29 и Су-25 и ще изпълнят маневрен въздушен бой и непосредствена авиационна поддръжка.

Екипажи от 24-а авиобаза "Крумово" демонстрират своя професионализъм при изпълнението на пожарогасене от въздуха с вертолет Ми-17, ексфилтрация, осигуряване на периметъра и авиомедицинска евакуация с вертолети „Кугар“.

Три МиГ-29 блокираха Граф Игнатиево и показаха бой във въздуха. А вертолети Ми-17 гасиха пожар. "Кугари" пък показаха как се спасява ранен войник.

Командирът на Военновъздушните ни сили ген. Димитър Петров увери, че българската авиация може сама да брани небето си.

„Имаме подготвени хора и спокойно от позицията, която заемам като командир на ВВС, отговорно мога да заявя, че ние изпълняваме всички наши задължения по контрол, охрана на въздушното пространство, оказване помощ на населението“, заяви ген. Петров.

След 3 години българските пилоти ще летят с новите F-16, които чакаме от Съединените щати, съобщи командирът на авиобазата.

„В момента в Съединените щати се обучават седем пилоти от общо 14, които трябва да започнат подготовка. Всички те са на различен етап от подготовката. До края на 2024 г., началото на 2025 г. трябва да имаме готови 12 пилоти“, каза бригаден ген. Николай Русев.

Генерал Русев опроверга твърдения в чуждестранни медии за опит нидерландски пилот на F-35 у нас да бъде подкупен срещу информация.

„Това беше една целенасочена атака към командването и личния състав на авиобазата“, заяви Русев.

До края на май пилотите ни ще охраняват българското небе заедно с нидерландските F-35. Все още не е ясно кой ще ги замести.

На Гергьовден и нидерландските изтребители се включиха в демонстрацията.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!