Граждани във Враца и полицейски служители се събраха на протест заради отстраняването на досегашния ръководител на областната дирекция на МВР в града, ст. комисар Димитър Газибарски.

Той беше отстранен от поста си във връзка с приключена проверка и незадоволително състояние на повереното му управление. Газибарски е преназначен като началник група в друго направление на дейност и в друго населено място.

От МВР подчертаха, че преназначаването на ст. комисар Димитър Газибарски няма връзка с резултата от дисциплинарното производство и уволнението на мл. инспектор в ОДМВР-Враца Цветан Благоев, който качи скандален видеоклип в социалните мрежи. В него висшестоящ служител на АЕЦ "Козлодуй" заплашва полицай.

Случаят е от февруари. Полицейски патрул спира за проверка автомобил.

Установява, че шофьорът е употребил алкохол и го отвежда в районното, за да му се състави акт. Малко по-късно в сградата нахлува негов приятел, висш представител по сигурността на АЕЦ "Козлодуй", който започва да обижда грубо един от полицаите.

"След този случай започна един натиск от ръководството на областната дирекция на МВР в лицето на господин Димитър Газибарски, и от тогава се опитаха да ме изкарат, че съм най-черната овца на МВР", каза Цецо Благоев.

Началникът на отдел "Физическа защита" в АЕЦ Пешко Караджов, заснет да обижда полицай, е отстранен от длъжност. Вчера с поста си се раздели и директорът на Областната дирекция Димитър Газибарски.

Хората обаче днес го подкрепиха:

„Всички са излезели в подкрепа на Газибарски, който доказа, че с твърдата си ръка полицията може да бъде близо до хората”, коментира една от протестиращите днес.

По думите ѝ страхът вилнее навсякъде и Враца ще се превърне основен герой във всички крими хроники, докато за две години отстраненото в момента ръководство е успяло да върнало доверие и се е справило с битовата престъпност.