Стотици жители на Велинград поискаха незабавно да бъде отнета концесията за добив на волфрам в близката мина „Грънчарица“.

Притесненията си те изразиха на открита среща с министъра на околната среда и водите Нено Димов и депутати от региона.

Снимка: bTV

Хората във Велинград масово са против рудодобива в района, защото сериозно се притесняват за здравето си. Близо до самата мина има водохратилище и водата ще бъде замърсена, няма начин да няма вреди за здравето на хората и за екологията, посочват те.

Против са и хотелиерите.

„Това е абсолютно несъвместимо – да има волфрамова мина и да има и спа туризъм!“, казва хотелиерът Златко Златанов.

Снимка: bTV

Концесията за добив на волфрам е дадена броени дни преди края на тройната коалиция през 2009 г. Тогава екоинспекторите не са открили нищо нередно. Днес обаче се оказва, че значителна част от територията, където трябва да се добива скъпият метал, е вододайна зона.

„До голяма степен вероятността да не се даде разрешение е налична от гледна точка на това, че голяма част от дейностите попадат в първа санитарна зона“, каза Нено Димов.

Представител на инвеститорите обаче твърди, че добивът на волфрам ще съживи икономически региона. В рамките на няколко години ще бъдат открити 700 работни места, а средната заплата ще бъде 1400 лева, посочва инж. Детелин Недялков, бивш служител на мина „Грънчарица“.

Очаква се в първите дни на октомври да стане окончателно ясно дали в мина „Грънчарица“ ще бъде разрешен добивът на волфрам.