Германски митничари ще се включат в контрола на граничния пункт „Капитан Андреево“, така че като външна граница на Европейския съюз, страната ни да е по-добре защитена.

Това стана ясно след срещата на вицепремиера и министър на финансите Асен Василев след среща с германския си колега Кристиан Линднер.

„Имахме много добра дискусия, като първата тема, която обсъдихме е възможността Германия да подпомогне нашите усилия на граничния пункт „Капитан Андреево“ с персонал от немските митници“, каза Василев.

В Европейската комисия се работи за общо закупуване на около 10 милиарда кубически метра природен газ за нуждите на няколко държави, сред които и България, обяви българският финансов министър.

Василев не уточни откъде ще бъде закупено синьото гориво, как ще бъде доставено и как разпределено. Не е ясно също кога реално страните ще могат да получат съответните доставки. Вицепремиерът обаче посочи кои страни биха участвали в закупуването на суровината.

„Вече са направени всичките обследвания на инфраструктурата и в момента се работи по общ договор между Гърция, България, Румъния и, потенциално, Украйна за общо количество над 10 милиарда кубически метра газ“, каза Василев.