Коалиция „Обединени патриоти“ не може да не включва „Атака“, при положение, че партията на Волен Сидеров не е изявила желание да напуска обединението. Това реши Върховният административен съд, който отмени решението на ЦИК, с което ОП за предстоящите парламентарни избори трябваше да е само с участието на НФСБ и ВМРО.

Магистратите посочват, че решението за промени в състава на коалицията, подадено от Красимир Каракачанов, е в нарушение на т.4 от коалиционното споразумение – вместо с единодушие на трите партии, то е прието само от НФСБ и ВМРО и липсва заявление на „Атака“ за напускане на коалицията.

Освен това ЦИК е направила промени в националистическото обединение на база текст в изборния кодекс, който не може да бъде приложен в конкретния случай, става ясно от решението на ВАС, което е окончателно.

Преписката се връща на ЦИК за ново произнасяне, като следва да бъдат спазени задължителните указания по тълкуването и прилагането на закона.

Какво се случи?

Отношенията вътре в „Обединени патриоти“ бяха сложни през цялото време на съществуването на коалицията като трипартийна. НФСБ и ВМРО отлъчиха „Атака“ през лятото на 2019 г. с мотива, че хората на Сидеров са отказали да работят с тях в парламента.

Последните, на свой ред, заеха по-скоро опозиционен курс на поведение, а наскоро и протестираха срещу заличаването си от ОП.

Какво следва?

Малко вероятно е НФСБ, ВМРО и "Атака" да "заровят томахавките" до парламентарния вот през април. Към момента всяка от трите партии е с по-скоро ограничени шансове за самостоятелно влизане в парламента.

През последните седмици се появиха медийни публикации, според които и НФСБ, и ВМРО обмислят предизборна коалиция с ГЕРБ. Частично потвърждение дойде от Ангел Джамбазки от ВМРО, който призна, че са водени разговори с управляващите. За момента не е официално оповестен резултат.