Делата срещу бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев за конфликт на интереси са приключили в негова полза.

Върховният административен съд е потвърдил решението на първата инстанция и го е оправдал напълно по делото, което водеше срещу него Комисията за противодействие на корупцията.

В мотивите си съдът посочва, че не е възможно да бъде търсен конфликт на интереси, след като потенциалното нарушение е извършено пет години преди Манолев да бъде назначен за зам.-министър.

През 2018 г. той беше обвинен, че използва къща за гости, построена с европейски средства за собствени нужди и беше включен в забранителен списък на САЩ за посещение в страната им поради съмнения в корупция на българските власти.

„Радвам се, че вече истината излиза наяве. Близо четири години срещу мен се води дело за конфликт на интереси, в което по същество искат да „открият“ конфликт на интереси в събития, случили се през 2012 г., за които според тях съм упражнил влияние като зам.-министър през 2017 г.“, заяви пред bTV Манолев.

„Има само едно определение за това, което се случи спрямо мен - политическа поръчка. Тя стана възможна с дейното участие на едни и същи хора - от началото досега. Аз бях нарочен за изкупителна жертва, което бе удобно за всички“, каза още той.

„В България често, когато става дума за бивш представител от управлението и оправдателна присъда, хората си мислят, че някой им е помогнал. В моя случай беше точно обратното. От всички страни получавах удари, а много хора искаха да измият ръцете си с мен. Не се получи по една причина - фактите са категорично в моя защита“, коментира още Александър Манолев.

„Именно делата срещу мен бяха причина да бъде включен и в забранителен списък на САЩ за посещение на страната им. Бих искал още веднъж да подчертая, че това няма общо със закона „Магнитски“, а е направено само на база активността на българските власти“, допълни той.

„Днес вече имам създаден оперативен контакт с американски представители и цялата нова информация по моя казус ще им бъде предоставена. Уверен съм, че така, както се видя абсолютната несъстоятелност на обвиненията срещу мен в България, ще се проясни и поръчковия опит за дискредитирането ми пред властите в САЩ“, заяви Манолев.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!