Комисията по пътна безопасност във Варна провежда извънредно заседание заради тежкия пътен инцидент, при който две жени загинаха на пешеходна пътека.

Сред предложенията са да се изградят изкуствени неравности, да се постави пешеходен светофар или да се премахне зебрата изцяло.

След инцидента с балетиста Мартин Чикалов, който беше блъснат и убит от неправоспособен шофьор на пешеходна пътека през септември, от велоклуб „Спартак” посочват на общината десетки опасни места в града. Според тях, там са необходими допълнителни мерки за сигурност.

Едно от посочените рискови места е пешеходната пътека на бул. „Осми приморски полк”, където в неделя загинаха две жени. Те предлагат там да се направи задигната пешеходна пътека.

„Те (б.р. Община Варна) решиха, че този участък е достатъчно обезопасен. Както се видя, за съжаление, се плати много висока цена, за да се разбере, че той не е обезопасен”, коментира Евгений Балев от велоклуб „Спартак”.

От 2016 г. насам на мястото има 8 инцидента, съобщиха от полицията.

„Не възникват толкова много пътно-транспортни произшествия. Възникват такива, но не може да се характеризира с концентрация в този участък”, заяви гл. инспектор Петко Камбуров, началник на КАТ-Варна.

Въпреки това, преди време от полицията предлагат пешеходната пътека да се премахне, хората обаче са категорични, че мерки за сигурност са абсолютно наложителни.

От велоклуб „Спартак” обявиха, че от всички посочени от тях конфликтни точки в града, за 9 месеца мерки са взети само на 6-7.