Материалите по разследването на обществената поръчка за закупуване на нови електробуси във Варна ще бъдат изпратени на Европейската прокуратура, научи bTV от свои източници.

Българската Специализирана прокуратура предстои да сезира новата структура, ръководена от Лаура Кьовеши.

Като материален интерес това е едно от най-мащабните антикорупционни разследвания у нас през последните години – за 60 возила и 60 зарядни станции общината даде 85 млн. лева, отпуснати безвъзмездно по програма „Околна среда“ на ЕС.

Вчера от КПКОНПИ обявиха, че процедурата е със сериозни нередности и има данни за корупция. Сред пороците на поръчката са „неправомерни действия от лице, заемащо висша публична длъжност, при определяне на състава на екипа за управление на проекта. Установено е също, че е оказвано въздействие на член на комисията по избор на изпълнител в полза на конкретна фирма“.

През последните години ред български общини започнаха да купуват електробуси. Големи поръчки направи и София.
Снимка: БГНЕС

В хода на разследването са иззети документи и са разпитани длъжностни лица, включително от кмета на общината Иван Портних, както и от двама от заместниците му.

Образувано е досъдебно производство за това, че длъжностно лице с отговорно служебно положение в община Варна, с цел да набави за себе си или за другиго облага, е нарушило задълженията си и е превишило властта си.

От общината посочиха в коментар, че ще продължат да оказват пълно съдействие на разследващите органи.