Варненският халколитен некропол тъне в забрава. Мястото е паметник на културата с национално значение, но от дълги години е оставено на произвола на съдбата.

Намиращ се в западната промишлена зона на Варна, некрополът е трудно достъпен и почти неоткриваем. Намираме го благодарение на дядо Нейко, който от четвърт век работи наблизо.

„Догодина хептен няма да го видиш. Щото тука нагоре нали виждаш – това до постройката бяха разкопки”, казва Нейко.

През 70-те години тук са разкрити 294 древни гроба от петото хилядолетие пр. Хр. В част от тях са намерени близо 3000 златни предмети с общо тегло над 6 кг, които и до днес са световна сензация. Дядо Нейко разказва, че всяка година стотици туристи идват да го търсят и си заминават разочаровани. Насам ги насочва навигацията на Гугъл, в която е отбелязан прочутият некропол.

До 2012 г. некрополът е частна собственост. След това става държавен, а Министерството на културата го прехвърля на общината, откъдето пък го дават за управление на Археологическия музей.

„46 години не се намери институция в България, нито общинска, нито държавна, нито някаква друга, която да направи минималното”, коментира Димитър Дичев от Варненската туристическа камара.
Смята се, че за превръщане на мястото в туристически обект са нужни около 1 млн. лева.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!