Пациентът с коронавирус във Варна е в добро състояние. Всички контактни лица с него са установени. Те са 21 и са поставени под карантина.

Варненецът придоби национална известност, след като стана ясно, че в разгара на епидемията е решил да пътува до Бергамо в Италия, а оттам е заминал на посещение в Барселона, откъдето се е прибрал с полет до София и влак до морската ни столица.

„Не би следвало да коментираме такова поведение. Време е за повече ред и дисциплина“, заяви кметът на морската ни столица Иван Портних за пътешествието на своя съгражданин.

Във Варна се предприемат допълнителни мерки срещу разпространението на заразата. РЗИ ще поставя табелки на входните врати на карантинираните, а мерките срещу всеки неспазващ карантината ще бъдат безкомпромисни, заяви Портних.

Друга мярка е отмяната на "Синя зона" в града, за да могат варненци да използват личните си автомобили. Целта по-малко струпване на хора в градския транспорт.

Всички магазини за хранителни продукти, които не спазват разпорежданията и мерките на областния щаб за дезинфекция, ще бъдат затворени.

Допълнителни екипи има на гарата, автогарата и летището, за да осъществяват контрол върху пристигащите.

"Призовавам и хората да бъдат отговорни и да ни подават сигнали постоянно, ако видят, че техни съседи в тази ситуация не спазват правилата. Така че истината е, че просто всеки един от нас трябва да бъде много отговорен, много самодисциплиниран", обяви Иван Портних.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!