Пациентът с коронавирус във Варна е в добро състояние. Всички контактни лица с него са установени. Те са 21 и са поставени под карантина.

Варненецът придоби национална известност, след като стана ясно, че в разгара на епидемията е решил да пътува до Бергамо в Италия, а оттам е заминал на посещение в Барселона, откъдето се е прибрал с полет до София и влак до морската ни столица.

„Не би следвало да коментираме такова поведение. Време е за повече ред и дисциплина“, заяви кметът на морската ни столица Иван Портних за пътешествието на своя съгражданин.

Във Варна се предприемат допълнителни мерки срещу разпространението на заразата. РЗИ ще поставя табелки на входните врати на карантинираните, а мерките срещу всеки неспазващ карантината ще бъдат безкомпромисни, заяви Портних.

Друга мярка е отмяната на "Синя зона" в града, за да могат варненци да използват личните си автомобили. Целта по-малко струпване на хора в градския транспорт.

Всички магазини за хранителни продукти, които не спазват разпорежданията и мерките на областния щаб за дезинфекция, ще бъдат затворени.

Допълнителни екипи има на гарата, автогарата и летището, за да осъществяват контрол върху пристигащите.

"Призовавам и хората да бъдат отговорни и да ни подават сигнали постоянно, ако видят, че техни съседи в тази ситуация не спазват правилата. Така че истината е, че просто всеки един от нас трябва да бъде много отговорен, много самодисциплиниран", обяви Иван Портних.

COVID-19 в числа
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани
България 2 513 14 140 1 074
Света 6 184 267 33 784 371 366 2 754 386
Заразени* Нови Починали
България 2 513 14 140
Света 6 184 267 33 784 371 366
* Общ брой случаи, вкл. починали и излекувани. * Общ брой случаи, включително починали и излекувани. Източник: Worldometer