Опасенията на варненци, че Морската градина може да изчезне, а на нейно място да изникне "китен" жилищен квартал продължават да се засилват.

Жителите на града многократно организираха протести срещу новия Общо устройствен план, който разделя парка на две части - историческо ядро, където строителството е забранено, и останалата част от парка, където е позволено изграждането на жилищни сгради.

Въпреки многобройните уверенията на местната власт, че строителство в парка няма да има, природозащитниците създадоха Гражданското обединение “Варна диша”, което се заканва да се бори за "спасяването на Морската градина".

Снимка: БГНЕС

"Инициативата за защита на парка възникна след изявление на главния архитект на Варна, който обяви, че след приемане на новия градоустройствен план в Морската градина ще може да се строи", заяви председателят на новото сдружение Славена Панайотова.

Според природозащитниците първите планове за постройки в местността Салтанат се появяват през 2008 г. В тях са планирани и пътища, които са част от първостепенната улична мрежа на града.

"Над 100 декара територия от т. нар. "Алея първа" е продаден на Холдинг Варна ООД, който има представители в общинската администрация", каза още Панайотова.

Няколко дни подред млади хора протестираха на "Орлов мост" в София срещу промени в Закона за горите. Снимка: Ладислав Цветков

Съпредседателят на "Зелените" Борислав Сандов от своя страна предупреди, че скоро Варна може да има своя "Орлов мост", визирайки протестите в София срещу промените в Закона за горите.

"До няколко дни ще научите и цени, на които се продават парцели в Морската градина", обеща Арман Бабикян, експерт в областта на медийните комуникации и връзките с обществеността. Той изрази надежда министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, който е на посещение в морския град, да реагира в политическото си качество на въпроса за застрояването на парка.

Доц. Огнян Минчев, изпълнителен директор на Института за регионални и международни изследвания, заяви , че " българската олигархия осъществява варварско нашествие срещу държавата и обществото".

"Общият устройствен план на Варна предвижда свиването на Морската градина до т. нар. историческо ядро, което е представлявало същината на парка през 1923 година. Тогава Варна е наброявал около 30 000 души. В момента в града живеят над 300 000 души, а паркът остава с непроменена територия", посочи Минчев.

По думите му Морската градина е обект с национална културно-историческа и екологическа стойност и е недопустимо превръщането й в жилищен комплекс.

Огнян Минчев е изпратил открито писмо до министър-председателя Бойко Борисов, в което се настоява Морската градина да стане отново публична държавна собственост и да бъде определена като паркова зона в градоустройствения план на Варна.