Върховният съд спря делото "Царска Бистрица". Магистратите поискаха Конституционният съд да изтълкува собственото си решение, с което преди 21 години реституира царските имоти.

Съдиите спряха делото и помолиха Конституционния съд да тълкува сам свое решение. Това се случва за първи път.

„Това решение касае закон с еднократно действие, закон, чийто последици са постъпили още през 47-ма година, той не се прилага занапред. Има характер само на декларация, която осъжда действията от морална гледна точка и няма как да породи правни последици”, заяви Марияна Попова.

Реално за първи път съдът уважава тезата на Симеон Саксобурготски.

„Въпросът за правното действие на конституционното решение е от ключово значение за разрешение на правния спор при предявени множество основания за права на държавата, тъй като трябва да има сигурност”, каза Валя Гигова.

Бъдещото решение може да повлияе например чия собственост е двореца „Врана”.

"За двореца и парка Врана има стотици актове, които са на името на княза. Там тезата, че интенданството е придобило собствеността още преди България да стане република много трудно би издържала”, коментира Ели Христова. 

Не е ясно дали Конституционният съд въобще ще се съгласи да тълкува собственото си решение и ще върне казуса на върховните съдии.