Строителството по Южното Черноморие продължава въпреки забраната заради летния сезон, която е в сила от 15 май. За това сигнализират зрители на bTV.

При появата на наш екип техниката спря.

Багери и тежка техника се движат в бившата борова горичка в Арапя край Царево, където се изгражда ваканционен комплекс, показват кадри с дрон.

„На 16-и май, пътувайки с моята лодка по вода, видях, че има строителна техника. В понеделник отново заварих багер, тежка механизация да работи. Подадох сигнал отново на 112 и директно в МРРБ. Няма никакви действия, все още продължава строителството“, обяснява Емил Пейчев, който е общински съветник в Царево.

Инвеститорът Георги Атанасов настоя, че строителство няма: „Кое е строителство? Бояджийски работи – градинки, такива неща. Багерите, машините изчистват. Това е голям обект, така на ръце ли да се чисти? Няма как“, заяви той.

Заповедта на Община Царево за забрана на строителството е в сила от 15 май, но дава отсрочка от една седмица за довършителни работи. Местни обаче не смятат, че в случая става въпрос за довършителни работи.

Ваканционният комплекс се простира на 26 дка. Неколкократно проверяван от институциите и спиран заради нарушения, той е почти готов.

Една от вилите, която вече е завършена, е буквално на метри от скалите.

„Всички отстояния са спазени по проекта, абсолютно всички във всяко едно отношение – граници на имотите, отстояние от застроителните линии, всичко“, настоява инвеститорът Георги Атанасов.

А според Тома Белев от „Зелени закони“ продължаващото строителство е резултат от нарушаването на законите.
 
Природозащитници настояват за по-строг контрол в общините, в които няма Общ Устройствен план.