Запазва се присъственото обучение на учениците в Пернишко въпреки голямата заболеваемост в областта. Към днешна дата 1880 са регистрираните с коронвирус на 100 хил. население. Новите случаи днес са 227. 

Според директора на РЗИ д-р Александър Златанов броят на учениците, дали положителен резултат на тестовете, е сравнително постоянна величина:

„На този етап ситуацията не предполага начин на обучение, различен от присъствения и учениците ще могат да завършат учебния срок присъствено“.

Той е предложил да бъде въведен вечерен час за учениците, с оглед предстоящата междусрочна ваканция.

Идеята се подкрепя от Регионалното управление на образованието. Според началника на РУО Ваня Коконова налице е тенденция част от родителите да подават заявления децата им да се обучават в електронна среда.

Ще продължат проверките за зелени сертификати и спазване на противоепидемичните мерки в заведенията за хранене, но към момента не се предвиждат допълнителни такива и ограничаване на работното им време, е казал още д-р Златанов.


Над 60% от случаите на заболели от коронавирус в Пернишка област са с доказан вариант „Омикрон“. Според директорите на лечебните заведения натискът към момента е насочен към амбулаторната помощ и има свободни легла в болниците. По думите им проблемите с липсата на достатъчен медицински персонал продължават да стоят на дневен ред.


За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!

БТА