Въпреки санкциите на Европа, АЕЦ „Козлодуй“ ще може да закупи резервни части и услуги за годишните ремонти. Дерогацията бе одобрена от Министерския съвет.

Това ще помогне да обезпечим нормално извършването на планираните годишни ремонти и експлоатацията на АЕЦ „Козлодуй“, заяви служебният енергиен министър Росен Христов, информира БГНЕС.

Той поясни, че това е от критично значение за сигурността на електроцентралата.

„Става въпрос за материали, услуги и части, за които все още не сме намерили алтернативни доставчици, като продължаваме процеса по подбор на нови контрагенти, така че в дългосрочен план да имаме абсолютна сигурност. Другото направление, в което работим, е презапасяване с тези материали и части, за които все още не можем да намерим алтернативни доставки, така че отново да обезпечим за следващите години безпрепятствената работа на АЕЦ „Козлодуй“ и по този начин енергийната сигурност на страната“, добави Христов.

С дерогацията се разрешава вносът на продукти от желязо и стомана от Русия при изпълнение на договори, изброени също в приложение към днешното решение. Ще бъде възможен и вносът на други стоки от Русия и свързаната с тях техническа помощ.

В решението на Министерския съвет се посочва, че дерогацията ще важи до изтичането на вече подписаните договори.

"Гарант за безаварийното електропроизводство и ядрената безопасност са регулярните доставки, консултантски услуги и техническа помощ от проектанти, конструктори и производители на монтираното в централата оборудване. Тъй като централата е изградена по съветски проект, в голямата си част системите и оборудването и са с руски произход. С оглед на това, голяма част от договорите за доставки на стоки и предоставянето на услуги, свързани с надеждната и безопасна експлоатация на блокове 5 и 6 на АЕЦ „Козлодуй“, са сключени или се налага да бъдат сключени с руски изпълнители", посочват от правителствената информационна служба.