Концертите у нас са все така невъзможни въпреки разхлабването на мерките. Зали остават затворени, дори при отварянето практически на всички останали дейности.

Хиляди хора още чакат събитията, за които са купили билети преди началото на пандемията, а организаторите алармират, че са в омагьосан кръг и искат спешни действия от здравния министър.

Един от най-чаканите концерти у нас – на цигуларя Ара Маликян, очаква и Юлия Гоцева, която не пропуска негово участие.

Концертът му е отлаган вече два пъти и не само той. Редица събития, организирани от частни компании, все още не са се състояли. Юлия например има цяло тесте с билети – някои купени още през 2019 г., за общо 300 лв.

„За мен ходенето на концерти е лекарството ми да се справям с останалото ежедневие, което е доста трудно“, казва тя.

Не възнамерява да връща билетите, дори ако концертите в крайна сметка отпаднат, тъй като влиза в положение на компаниите, които ги организират.

За участието на Ара Маликян са продадени около 3500 билета. Последните дати са в средата на март.

„Докато държавните културни оператори могат да връщат пари за билети, защото са държавно субсидирани, при нас това положение не е възможно. Хората имат нужда да потребяват храна не само в ресторантите, а и духовна храна“, обяснява Екатерина Карагяурова, управител на „Bg Sound Stage“, които организират концерта на Маликян.

В петък вечер министърът на културата Боил Банов отговаря на организаторите, че няма правомощия да издава разрешения в разрез със здравната заповед. Според тях обаче изключения все пак се правят.

„Концерти се случват и в други градове в страната, като единственият разграничителен критерий е дали са държавни или частни“, казва адв. Дамян Бозуков.

От „Bg Sound Stage“ са уговорили 7 концерта на Маликян, в случай че се наложи да се разрежда публиката. Планирани са в градовете София, Варна и Пловдив.

От Министерството на здравеопазването засега не посочват кога ще се възобновят концертите.