Министерството на образованието и науката с призив – баловете на абитуриентите да бъдат отложени. Препоръката е заради увеличаващия се брой заразени с COVID-19 в последните дни.

В първия ден на по-строгите противоепидемични мерки, от просветното ведомство не закъсняха с призива си към Випуск 2020.

Снимка: btvnovinite.bg

„Във връзка с увеличения брой заболели съветваме да се отложат баловете. За учениците е важно да отбележат завършването си, но най-важно е тяхното здраве“, пишат от МОН.

Препоръката важи до 30 юни. Това, обаче, не спря абитуриентите – още днес в няколко града на страната бяха организирани празненства. Радина и Валентина са сред зрелостниците, които не пропуснаха да отбележат завършването си.

„Разбира се, че здравето е важно! Но от моите лични наблюдения, поне животът тук в София си кипи, хората съвсем свободно си живеят, по ресторантите е пълно и не виждам проблем и ние да изживеем този специален момент – да имаме бал като всички други абитуриенти!“, коментира Валентина Едрева.

Снимка: btvnovinite.bg

Категорични са, че ще спазват всички наложени мерки в ресторанта. „Аз ще спазвам хигиена, няма да се целувам и прегръщам с моите приятели, колкото и да ми се иска. Просто ще застанем за една обща снимка и ще отпразнуваме последния си ден заедно като випуск“, каза Радина Димитрова. 

Директорът на 22 СУ „Г. С. Раковски“ Елена Кърпачева заяви, че е против и е съобщила позицията си на завършващите в училището, което ръководи. „Казах, че ние учителите няма да участваме. Те си го нарекоха прощална вечеря. Те са големи хора и не можем да им забраним нищо“, каза още тя.

Но за сметка на това, училището организира тържествено дипломиране. В петък, облечени в тоги, в двора на училището, 160-е зрелостници на 22-ро училище ще получат дипломите си.