Сухопътни войски провеждат най-мащабното си учение за последните 20 години. Близо 3 хиляди военнослужещи със 700 единици техника участват в тактическо учение "Балканска стена 2020". То се провежда на полигона "Корен" край Хасково. 

Снимка: btvnovinite.bg

Според министъра на отбраната Красимир Каракачанов, който този понеделник присъства на учението, армията не може да прекрати своята подготовка и трябва да продължи да изпълнява  задълженията си по конституция, въпреки пандемията. 

Министърът обяви още, че  ако епидемичната обстановка продължава да се влошава, армията има готовност да се включи с полеви болници, в помощ на населението.

Снимка: bTV

„Още от първия ден на пандемията, българската армия реално участва, чрез Военномедицинска академия, целия персонал на военните болници, които оказват съдействие на населението. Вие помните, че пролетта  направихме разгръщане на няколко такива  полеви болници, слава Богу, тогава не се наложи да ги ползваме. Ако се наложи, те могат  да бъдат разгърнати наново“, заяви Каракачанов.

Тактическо учение „Балканска стена 2020“ продължава до края на месеца. То е отбранително и по сценарий не е насочено към нито една съседна държава. Целта  на учението е 61-ва механизирана  бригада  да демонстрира  своите  способности.

Снимка: btvnovinite.bg

За да наблюдава бойната способност на сухопътните войски, този вторник се очаква да пристигне и президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев.