Полицията разследва кой е стрелял в Българския културен клуб в Охрид. До момента няма информация за извършителите. Известно е, че престъплението вероятно е извършено от лек автомобил. Реагираха и от МВнР, откъдето настояват за пълно изясняване на случая. В същото време молбите за регистрация на третия български клуб в Македония под името "Цар Фердинанд" бяха отхвърлени, като причината беше непълна документация.

Следи от стрелбата има по стените вътре в българския клуб и по прозорците.

Това е третото посегателство срещу Клуб „Цар Борис III“ в Охрид за по-малко от два месеца. Предишното беше преди два дни, когато бяха изпочупени прозорците. През лятото пък беше подпален клуба в Битоля.

Македонското министерство на външните работи реагира с писмена позиция, в която осъжда служилото се и го определя като вандалски акт. 

„Апелираме към всички граждани за отговорно поведение и зачитане на правата и свободите на другите. Отбелязваме, че мултиетническият характер на страната ни е една от основните ценности на конституционния ред”, пишат от ведомството.

София също осъди стрелбата, но определи случилото се като „криминално деяние“.

Министерството на външните работи очаква компетентните власти  в Република Северна Македония в най-кратки срокове да предприемат действия за разкриване и подвеждане под отговорност на извършителите на престъплението срещу Клуб „Цар Борис III“.

На среща в министерството ще бъде извикана и диполоматическият представител на Северна Македония в България, на която ще бъде връчена протестна нота.

Клуб „Цар Борис III” беше открит на 7 октомври сред организирани скандирания от обидни думи срещу България, а срещу сградата бяха хвърляни камъни и яйца. Сред протестиращите имаше и такива, които развяваха югославския флаг. Македонските политици, както от управляващата коалиция, така и от опозицията, не осъдиха протеста, а определиха откриването на клуба като „провокация срещу македонската идентичност“.

По бързата процедура, с пълно единодушие, бе приет закон, който на практика ще означава закриването на българските клубове в РСМ.