Министерството на външните работи търси бъдещите посланици на България. Ведомството подготвя конкурс за стажант-аташета, които да помагат за десетките срещи на високо равнище по време на европредседателството на страната ни. Идеята е младите хора да останат във Външно и след това.

„Дипломатът на бъдещето е комуникативен, отворен и е практически насочен”, подчерта външният министър Екатерина Захариева.

По време на председателството стажант-аташетата ще помагат за десетките срещи на високо равнище ще видят как се формира външната ни политика. 

„Това е отговорна задача, с която цялата администрация си поставя за цел да се справи”, коментира Огнян Карастаматов, стажант-аташе в МВнР. 

Представата за дипломата като човек, който се назначава с връзки и ходи с костюм по червените килими, е отживелица, смятат младежите, минали подбора. 

Според тях преди всяка среща и форум има изключително тежка предварителна подготовка.

„Показността идва само накрая, тя е само черешката на тортата”, казва и Добрин Станев, който също е стажант-аташе. 

И докато работата на дипломата може да даде резултат след десетилетия, то резултатът от консулската работа веднага си личи, разказва колегата му Георги Сусанин.

„Когато сигналът е позитивен от другата страна на гишето, това носи истинското удовлетворение”, категоричен е той.

В министерството има текучество сред младите хора, защото стартовата заплата е едва 600 лева.

А ето и изискванията за стажант-аташетата:

Да са български граждани и да нямат друго гражданство, освен на държава-членка на ЕС;

Да имат завършено висше образование със степен „магистър; 

Да владеят най-малко два чужди езика, поне единият от които да е официален за ООН или ЕС;

Конкурсът ще се проведе до края на годината. Въпросникът за теста е достъпен на сайта на министерството и включва теми от Македония до Северна Корея.