През последната година Република Северна Македония заложи на дипломатическа и медийна кампания за дискредитиране на позициите на Република България. Това обявиха от Министерството на външните работи в отговор на вчерашната позиция на правителството в Скопие, че е „безотговорна геостратегическа грешка“ нашата страна да блокира преговорите за еврочленство на бившата югорепублика.

Основният мотив за ветото е, че трябва преговорите да бъдат обвързани с постигане на осезаеми резултати и добросъвестно изпълнение на двустранните споразумения на Северна Македония с България и Гърция. „Време е правителството на Република Северна Македония да се откаже от манипулативната теза, че България оспорва правото на самоопределение и идентичността на гражданите на Република Северна Македония или правото им да наричат езика си както пожелаят“, подчертават от Външно.

И отбелязват: „С наследен тоталитарен исторически наратив е трудно да бъде намерена подкрепа от България. (…) България не приема обаче утвърждаването на идентичността на гражданите на Северна Македония да се извършва в конфронтация със съседните държави и в ущърб на техните национални интереси“.

Нашата страна „ще продължи да търси трайни решения, които да позволят по-нататъшно развитие на двустранните отношения и оптимален процес на преговори на Северна Македония с ЕС“.

Цялата позиция можете да прочетете на следващата страница: