През последната година Република Северна Македония заложи на дипломатическа и медийна кампания за дискредитиране на позициите на Република България. Това обявиха от Министерството на външните работи в отговор на вчерашната позиция на правителството в Скопие, че е „безотговорна геостратегическа грешка“ нашата страна да блокира преговорите за еврочленство на бившата югорепублика.

Основният мотив за ветото е, че трябва преговорите да бъдат обвързани с постигане на осезаеми резултати и добросъвестно изпълнение на двустранните споразумения на Северна Македония с България и Гърция. „Време е правителството на Република Северна Македония да се откаже от манипулативната теза, че България оспорва правото на самоопределение и идентичността на гражданите на Република Северна Македония или правото им да наричат езика си както пожелаят“, подчертават от Външно.

И отбелязват: „С наследен тоталитарен исторически наратив е трудно да бъде намерена подкрепа от България. (…) България не приема обаче утвърждаването на идентичността на гражданите на Северна Македония да се извършва в конфронтация със съседните държави и в ущърб на техните национални интереси“.

Нашата страна „ще продължи да търси трайни решения, които да позволят по-нататъшно развитие на двустранните отношения и оптимален процес на преговори на Северна Македония с ЕС“.

Цялата позиция можете да прочетете на следващата страница:

Време е правителството на РСМ да се откаже от манипулативната теза, че България оспорва правото на самоопределение и идентичността на гражданите на РСМ или правото им да наричат езика си както пожелаят

Във връзка с изявлението на правителството на Република Северна Македония заявяваме следното:

Република България е най-силният и безкористен поддръжник на европейската интеграция на Западните Балкани, в това число и на Република Северна Македония.

С позицията си, изразена във вторник в рамките на заседанието на Съвета по общи въпроси, Република България за пореден път заяви защо на този етап не може да даде съгласието си за одобряване на Рамка за преговори на Република Северна Македония с ЕС и провеждане на първа Междуправителствена конференция до край на 2020 г.

Българската позиция изхожда изцяло от приетата още на 9 октомври 2019 г. Рамкова позиция, подкрепена от Народното събрание на Република България, където са заявени изискванията, с които нашата страна обвързва по-нататъшната си подкрепа за интеграцията на Република Северна Македония към ЕС.

Предложенията на България за включване в Преговорната рамка за Република Северна Македония са основани на ясни прецеденти, но за съжаление не бяха подложени на обсъждане от настоящото председателство. Те са в съответствие и със заключенията  на Съвета на ЕС от 25 март 2020 г., в които се изтъква важното значение на постигане на осезаеми резултати и добросъвестно изпълнение на двустранните споразумения на Република Северна Македония с България и Гърция като част от процеса на разширяване.

На този етап проектът на Преговорна рамка не съдържа гаранциите, които нашата страна се нуждае, за да даде подкрепата си за нейното одобряване. България ще продължи конструктивните си усилия и по време на следващото председателство на Съвета на ЕС.

За съжаление, през последната година Република Северна Македония заложи на дипломатическа и медийна кампания за дискредитиране на позициите на Република България, като многократно пред обществото беше представена невярна информация по отношение на българската позиция.

С наследен тоталитарен исторически наратив е трудно да бъде намерена подкрепа от България.

Време е правителството на Република Северна Македония да се откаже от манипулативната теза, че България оспорва правото на самоопределение и идентичността на гражданите на Република Северна Македония или правото им да наричат езика си както пожелаят.

България е държавата, която първа в света призна независимостта на Република Македония, с което стартира процеса на международното признание на младата тогава държава, а през годините й оказа помощ в най-тежките моменти. Тази помощ продължава и понастоящем.

Република България не приема обаче утвърждаването на идентичността на гражданите на Република Северна Македония да се извършва в конфронтация със съседните държави и в ущърб на техните национални интереси.

Изхождайки от отговорността си да не внася отворени въпроси в рамките на ЕС и да защитава неговите интереси, ценности и авторитет, Република България ще продължи да търси трайни решения, които да позволят по-нататъшно развитие на двустранните отношенията и оптимален процес на преговори на Република Северна Македония с ЕС.