В ексклузивно интервю пред bTV външният министър на Саудитска Арабия обясни стратегията на страната да върне милиони в държавната хазна от личните авоари на десетки милиардери и политици.

Адел бин Ахмед Ал-Джубейр пристигна в София в отговор на визитата на българския премиер в Рияд в края на ноември. След срещи с премиера и президента, Джубейр заяви на общ брифинг с Екатерина Захариева, че България е привлекателна с високите технологии, туризма и земеделието.

В началото на ноември 2017 г. над 200 влиятелни милиардери политици бяха поставени под арест в петзвездния хотел Риц.

За да излязат на свобода, те трябваше да споделят част от богатството си с държавата. Външният министър, който е един от най-близките хора до престолонаследника Мохамед бин Салман обясни стратегията пред Светослав Иванов.

„Хората не мислеха, че сме сериозни в това намерение. Преди две години започна тихо разследване на банковите им авоари. Главният прокурор стигна до над 200 имена. Тези хора бяха заведени в „Риц Карлтън” и им беше казано „това са доказателствата и вие имате избор. Или връщате парите, които сте откраднали и си отивате у дома, или ако твърдите, че сте невинни, да се защитите в процес. Но преди това трябва да напуснете хотела и да отидете в ареста”.

Така десетки присвоени милиарди се връщат в хазната.

Цялото интервю със саудитския министър можете да гледате в предаването „120 минути” в неделя по bTV.