Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева се самоизолира.

Причината е, че зам.-министър Петко Дойков е дал позитивен резултат за COVID-19 с бърз тест в рамките на рутинно изследване на ръководния състав на МВнР. Очаква се да стане ясен резултатът от неговия PCR тест.

Захариева няма оплаквания и е в добро общо състояние, като продължава да изпълнява служебните си задължения.

Въпреки че резултат от бърз тест не е основание за карантиниране, тя незабавно се е самоизолирала, докато резултатите на зам.-министър Дойков не бъдат потвърдени и с PCR тест.

Екип на СРЗИ веднага e тествал министър Захариева с бърз тест, като резултатът й е отрицателен. Очаква се и резултатът от нейния PCR тест в края на работния ден днес.

Тъй като Петко Дойков участва в делегацията на вицепремиера Захариева в Берлин за тристранната среща в понеделник със Северна Македония и Федерална Република Германия, МВнР по дипломатически път е уведомило делегациите на другите две държави.

Под карантина са поставени още членовете на цялата българска делегация, която бе в Берлин.

МВнР уточнява, че Екатерина Захариева и членовете на нейната делегация, както и екипажът на специалния самолет, са тествани чрез PCR тест преди заминаването и резултатите на всички са отрицателни. Днес целият екип на министъра ще бъде тестван още веднъж с бързи и с PCR тестове.