Външната комисия на Народното събрание (НС) прие предложението на председателя на ПГ на "Демократична България" Христо Иванов за Република Северна Македония и отхвърли другите два проекта на решение - на ДПС и на ГЕРБ-СДС.

Очаква се утре темата да бъде предложена за обсъждане в пленарната зала.

По предложение на Екатерина Захариева от ГЕРБ-СДС депутатите прекъснаха за кратко заседанието си в опит да изготвят общ проект на решение от внесените три, но в крайна сметка не успяха да стигнат до такъв.

Проектът на ДБ предвижда включване на референция към двустранните протоколи по чл. 12 от Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество в Преговорната рамка във връзка с приемането на общите позиции на ЕС за междуправителствените конференции от Съвета на ЕС. Т.е. България пряко, чрез участие в Съвета, в допълнение към гаранциите, които се дават от Преговорната рамка, да може да контролира процеса, обясни Иванов.

От "Продължаваме промяната" заявиха, че застават зад предложението на "Демократична България".

"На днешното заседание на Комисията по външна политика в Народното събрание беше постигнато съгласие в пленарната зала да бъде подложено на гласуване решение на парламента, което дава мандат на Министерския съвет да одобри преговорната рамка на ЕС с РСМ във връзка с кандидатурата ѝ за членство в ЕС", съобщиха от ПП. 

След близо 8-часови дебати беше постигнат консенсус в зала да бъде входирано предложение, подкрепено от ГЕРБ, ДБ и „Продължаваме промяната“. Предложението на ДПС не беше подкрепено от комисията. 

От „Продължаваме промяната“ считаме, че предложението на Съвета на ЕС е невероятен успех на българската дипломация, заслуга на министър Теодора Генчовска. Европа става гарант, че всичко, което някога сме поставяли като условие в преговорите с Република Северна Македония, ще бъде изпълнено и е незаобиколимо обстоятелство в преговорния процес на Република Северна Македония. Решението ще бъде подложено на гласуване в пленарната зала на 24 юни", написаща още от ПП.