Вандалски набези в най-дългата пещера у нас. Неизвестни са разбили един от входовете към „Духлата” и са унищожили образувания, които природата е създавала стотици години.

„Духлата” се намира до село Боснек. Сложният лабиринт от галерии, дълъг близо 20 км, стана печално известен преди 3 години, когато 7 души бяха блокирани вътре в продължение на 2 дни. Оттогава главният вход към пещерата е заключен с катинар. Вандали обаче решават да пробият запушения изкуствен вход.

Кметът на селото сигнализира на полицията, екоинспекцията в Перник и Комисията по опазване на пещерите към Българската федерация по спелеология. Нейни представители влизат на проверка.

„Това са кристали, невероятно красиви и запазени и в долната част, то си личи, някой дори с камък ги е удрял. Абсолютно е безсмислено, защото те са красиви в естествения си вид вътре под земята, когато има и влага, изнесени веднъж навънка те изсъхват и започват да се рушат. 1 мм от тези образувания при силно капане на водата може да се образува за година, а кристалите се образуват за стотици, а някои и за хиляди години”, обяснява Коста Стоичков - член на Комисията по опазване на пещерите към БФСп.

Изкуственият вход към „Духлата” е правен през 80-те с идеята пещерата да се разработи за посещения. Проектът е спрян, защото би разрушил природната забележителност. Периодично обаче някой пробива входа.

Спелеолозите алармират, че и други пещери у нас са унищожавани. Липсата на стратегия за опазването им и специален закон помагат на вандалите безнаказано да правят каквото искат.