Софийският градски съд осъди Валентин Димитров, известен като Вальо Топлото, на 7 години затвор след 13 години заседания. Той беше признат за виновен за пране на пари в размер на 19 милиона лева.

Това е втората осъдителна присъда на Валентин Димитров, който беше 3 години в затвора за безстопанственост и зимата на 2018 г. беше освободен.

Валентин Димитров беше осъден на първа инстанция, че е източил на столичната „Топлофикация“ 19 милиона лева, но по обвинението за данъчни престъпления той беше оправдан заради изтекла давност.

Това е четвъртото дело срещу Валентин Димитров - най-тежкото и най-дългото, започнало още през 2009 г.

През 2014 г. ВСС направи проверка защо това дело се бави толкова много. Оказа се, че причината е влошеното здравословно състояние на един от заседателите.

Скандалът със столичното парно избухна 2006 г., когато Валентин Димитров беше арестуван и стана ясно, че в сградата на „Топлофикация“ Димитров е направил баня с джакузи и със служебни пари е купил лодка и джет, даже се е запасил с луксозни храни.

Валентин Димитров влезе в съдебната зала мълчаливо. След 13 години отлагания, съдия Петя Крънчева изчете в наказанието всяка една инкриминирана сделка на Димитров от 1999 година до 2006 г.

Според обвинението присъдата е справедлива, въпреки че прокуратурата поиска 10 години затвор.

„Това все пак е присъда на първа инстанция, тя може да претърпи промяна, може да бъде променена“, заяви Ивайло Занов, прокурор в СГП.

Преди 16 години тогавашният заместник-градски прокурор, а днес обвинител във Върховната прокуратура - Божидар Джамбазов, изгради всички обвинения срещу Валентин Димитров и така започнаха четирите дела. Досега има 2 осъдителни присъди.

„Труден е периодът на доказване. Така че, не само за България, а и за всеки един прокурор от друга държава би било предизвикателство разглеждането на едно такова дело. Пак казвам, това дело предполага един добър екип, защото не е достижение само мое, а на всички колеги следователи, което са работили и на прокурорите, които са защитавали до последно обвинението, което сме внесли преди доста години“, отбеляза Божидар Джамбазов, прокурор във Върховната прокуратура.

Сега на ход е съдът, който трябва да публикува мотивите си.