Конституционният съд (КС) е институция, чиито решения трябва да се уважават. Така депутатът от „БСП за България“ Валери Жаблянов коментира вчерашното постановление на Съда, че отказът на Парламента да приеме оставката на депутата от ГЕРБ Делян Добрев е в нарушение на Конституцията.

На въпрос дали сега и Елена Йончева трябва да си подаде оставката, след като обвиненията ѝ към Добрев към този момент не са доказани, той отговори, че „отношенията между Йончев и Добрев са в друга плоскост, те са политически отношения, така че няма връзка между двата случая“.

ГЕРБ не могат да ни върнат топката така, защото топката е спукана, каза Жаблянов. По думите му в парламентарната група на ГЕРБ липсва разбиране какво представлява правовата държава.

Парламентарната група на ГЕРБ наруши Конституцията, те взеха решението, с което задължават г-н Добрев да остане в Народното събрание в нарушение на чл. 67 на Конституцията, добави Жаблянов. Би трябвало те да обяснят какви са им били мотивите за „цялата тази постановка“.

Снимка: bTV

Дали Добрев трябва да си подаде оставката е въпрос на негова отговорност, смята гостът.

Жалбянов посочи, че е бил смутен от интерпретациите на председателя на правната комисия в НС Данаил Кирилов, според когото решението на КС не поражда някакви политически последици.

По думите му решението на КС е съвсем ясно – то е по повод на акт на Народното събрание. От тук нататък политическите и други действия на колегите от ГЕРБ са въпрос на тяхното собствено разбиране за политическа отговорност и някаква отговорност пред обществото.

За Истанбулската конвенция гостът коментира, че позицията на ПЕС по въпроса е в подкрепа на документа, но за БСП определяща е политическата действителност в България, а не в Европа. Затова за тях има значение традицията и Конституцията и се съобразяват на първо място с това и след това с препоръките на ПЕС.

Вижте целия разговор във видеото: