Не виждам защо България трябва да тича пред всички останали по въпроса с бежанците. Това каза Валери Жаблянов от БСП в предаването „Тази сутрин“ по bTV.

Той коментира отмененото в петък от Министерския съвет (МС) постановление, което урежда правилата за интеграция на бежанците.

„Отделяме прекалено много внимание на това постановление. То е свързано с общ процес в Европа, с т. нар. релокация на бежанците. Но при отсъствието на обща европейска политика, при наличието на позицията на Вишеградската група, които категорично заявиха, че няма да приемат никакви преразпределени бежанци на собствена територия, то въпросът за общата европейска политика за бежанците е открит. И при условие, че той не е решен, не виждам защо България трябва да тича пред всички останали“, каза Жаблянов.

Снимка: bTV

От стенограмата на заседанието на МС става ясно, че постановлението е отменено по желание на президента Румен Радев. Запитан изпълнява ли служебното правителството повелята на БСП, след като партийният лидер Корнелия Нинова се закани, ако спечелят изборите, да отмени текста, Жаблянов посочи, че Радев е изразил позиция срещу постановлението още по време на предизборната си кампания, „така че не виждам нищо непоследователно“.

Постановлението беше обсъждано дълго време, имаше позиции на местната власт, която обясни, че то няма как да бъде приложено, тъй като изисква общините да поемат ангажимент към новодошли хора, без да имат бюджет за това. Смятам, че е напълно естествена реакция такова постановление, което не е съгласувано с други документи, да бъде отменено, каза гостът.

Снимка: Ладислав Цветков

Той посочи и че отмяната е била подкрепена от министрите, които „едва ли може да бъдат обвинени в политически пристрастия“.

За думите на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, че Европейският съюз (ЕС) е съюз на кръстоносци Жаблянов коментира, че турският държавен глава говори така заради предстоящия важен референдум, а отношенията с Европа са ескалирали заради бежанската криза, „в която Турция участваше като организатор и вдъхновител на бежанския поток“.

„Въпросът за отношенията на Европа с Турция е много стар, вече на няколко десетилетия. Турция очаква да бъде приета в ЕС и може би е крайно време Брюксел да се произнесе по този наболял въпрос (...) Европа е свързана с Турция. Въпросът е, че Европа не отчете идването на власт на Ердоган и тенденциите в последните 15 години“, каза още Жаблянов.

Вижте целия разговор във видеото: