Има опит да се вкара България в криза и в хаос. Той не е от снощи и не е с подаването на оставката, а още между двата тура, когато премиерът обяви, че практически България е заложник на неговите политически амбиции и интереси. Фактът е, че гражданите не се уплашиха, а отговориха много категорично на опита да се сплаши България с хаос и с дезорганизация на обществения и политически живот. Това каза Валери Жаблянов от БСП в предаването „Тази сутрин” на bTV.

Той допълни, че победата на ген. Румен Радев е победа на демократично мислещите български граждани и на БСП:

„Когато съобщиха, че който и да е кандидат на ГЕРБ печели изборите без да е обявен, ние се озовахме в една ситуация на общество, което не изглежда съвсем добре със собствените си способности, когато е готово да гласува за някой, който не е обявен.

Така че ние отначало влязохме в една странна ситуация и няма как в тази ситуация да не се очаква българските граждани да реагират мислейки”.

БСП има позиция за предсрочни парламентарни избори по отношение на правителството на ГЕРБ с аргументация коренно различна от тази на Борисов, коментира Валери Жаблянов и припомни подготвяния вот на недоверие за външната политика на правителството:

„Един вот на недоверие се внася, когато очакваш правителството да го загуби, т.е. да падне. Така че нашата позиция в това отношение не е нова, въпросът е, че се създаде нова ситуация. Премиерът кой знае защо превърна изборите във вот на доверие срещу правителството и го получи по най-добрия начин, така че има много да разсъждава върху създалата се ситуация”.

Народът избра с почти 500 000 гласа повече Румен Радев, каза още Жаблянов иобясни, че когато са разбрали, че печелят, в БСП са си казали, че най-после България е успяла да излезе от една омагьосана ситуация, която продължава много години – „когато избираш някого не заради това което предлага, а заради неговите умели салто морталета често пъти в публичното пространство”.

Президентът няма как да бъде несистемен играч, той е на върха на политическата система, коментира Жаблянов и допълни, че Радев няма опит и сам е признал това, а от БСП са били наясно и именно затова са го издигнали.

„Радев трябва на първо място да се съобразява с тази конституция, която успя да ни преведе през много кризисни моменти и я намирам за изключително добре написана от гледна точка на баланса между отделните видове власти и предаването на властта в кризисни ситуации.

За първи път чувам Борисов снощи да говори за Велико народно събрание и не съм сигурен до каква степен тази идея е улегнала в него.

Когато свикваш Велико народно събрание, трябва да обясниш с каква цел – ако целта на господин Борисов е да задълбочи още повече тази криза, която се опитва да предизвика, не мисля, че Конституцията е поле за упражнение и експерименти, особено от страна на г-н Борисов, който съвсем наскоро си призна, че я е прочел”, каза Жаблянов.

По думите му дали ще се гласува на предсрочните парламентарни избори по нови правила зависи от мнозинството в НС:

„Не знам защо г-н Борисов обяви снощи, че няма мнозинство. Той загуби подкрепата на българските граждани като политическа партия, но мнозинството в Народното събрание, което излъчи това правителство си стои непокътнато. Това са народни представители, които са подписали споразумение с ГЕРБ за управление на страната”.

На въпроса дали ще осребрят подкрепата от ДПС в следващ кабинет с тях, Жаблянов отговори:

„Ние подкрепа от ДПС нямаме. Българските турци са като всички граждани на България – отиват, взимат бюлетината и гласуват за когото предпочетат. А това, че българските турци са подкрепили сегашния български президент е един огромен плюс – за България като държава и за президента Румен Радев.