Вицепремиерът Валери Симеонов отрече „да си шушука” с оръжейни търговци по кабинетите, каквито обвинения отправи лидерът на БСП Корнелия Нинова в декларация от парламентарната трибуна тази седмица. 

Всеки крупен бизнесмен или мениджър, който поиска среща с мен, я получава. Срещите никога не ги провеждам сам, а в присъствието на съответния ресорен съветник, на началника на кабинета ми и не се крия и да шушукам с когото и да било, каза Валери Симеонов, цитиран от БТА.

Вицепремиерът посочи, че бизнесменът Емилиян Гебрев е настоял за среща с него и той го приел. Същия ден повиках и министър Караниколов и той изложи неговите виждания, тъй като имаше известни разминавания. В 15 ч. след обяд ги срещнах двамата за изясняване, трябваше да се даде и съответната документация от едната и от другата страна, обясни Симеонов във връзка с казуса с „Дунарит”.

В конкретни детайли не трябва да се влиза по тази тема, защото е против държавните интереси, смята Симеонов. За мен е безумие и самоубийство да се прави парламентарна комисия по този въпрос и да се говори в пряк текст какви били количествата на боеприепасите, от какъв характер били, за коя държава били, коментира той. Това е най-бързият начин да си загубим пазарите на най-печелившото производство, което има България към настоящия момент, отбеляза вицепремиерът.

Според него по-скоро вниманието трябва да се концентрира върху два въпроса - наличието на големи количества боеприпаси на пристанище Бургас и 4000 души с риск да останат без работа и без заплати.

Относно спора му със собственика на „Български морски флот” (БМФ) Кирил Домусчиев вицепремиерът каза, че върви подготовката на сигнала до прокуратурата по отношение на нарушения в приватизационния договор. Другата седмица ще ви поканя на внасянето на сигнала, смята Симеонов.

Възможно е, защото се оказаха доста сериозни нарушенията по тази сделка, да се внесе после и втори сигнал, посочи той. Симеонов отбеляза, че в момента две кантори работят по подготовката на тези сигнали. По тяхна преценка има много сериозни нарушения, включително и при произнасянето на арбитражния съд към БТПП, които дадоха решение, че трябва да се променят на осмата година приватизационните клаузи, добави той.

В отговор на въпрос Валери Симеонов коментира, че в момента няма проблеми в работата на Министерския съвет. Той отрече да е искал оставката на трима министри на заседание на кабинета.