Ако президентът Росен Плевнелиев възложи на нас третия мандат, ние ще направим правителство, защото това е доброто за България. Имаме пълното съзнание, че можем да бъдем провалени. Ще се опитаме да запазим по-голямата част от успешните министри на сегашното правителство, каза в предаването „Лице в лице” лидерът на Патриотичния фронт Валери Симеонов.

Ние сме принудени да се нагърбим с това да съставим кабинет, в случай че ГЕРБ и БСП не реализират своя мандат. Продължаваме разговорите и с тях, и помежду си, не е добре България да отива на избори.

Ще приемем мандата по простата причина, че това е смисълът на влизането в политиката – защо влизаш в политиката, ако, когато трябва да поемеш отговорността, ти не го правиш, каза още Симеонов.

"Винаги вярвам и правя всичко, което е възможно, за да не се постигнат загуби, кризи за страната и най-добрият изход от тази ситуация е този парламент да продължи да работи и да не се минава през първо служебно правителство, второ служебно правителство и извънредни избори. Знае се какъв ще бъде резултатът – пак ще бъдат същите играчи в парламента и отново трябва да се правят коалиции. По предварителни сметки нито БСП ще има някакъв сериозен ръст, нито ГЕРБ ще има някакъв сериозен спад", заяви Валери Симеонов и допълни:.

"Ще разчитаме на ГЕРБ, но може ли някой да гарантира, че Патриотичният фронт няма да бъде жертва, не сме полетели към властта заради постове, правим го, защото трябва да го направим".

На въпроса ще бъде ли Каракачанов премиер, Симеонов каза, че не са водени такива разговори и че остават на позиция, че не е добре за България по средата на мандата да се сменят министри.

Защо трябва да сменяме министри, които работят професионално, пита Валери Симеонов и уточни, че първото, което ще направят, е да се опитат да запазят по-голямата част от успешните министри.

Ако има нови министри, поне половин година те ще бъдат неефективни, докато навлязат в работата, а сегашните в по-голямата си част са компетентни и професионалисти, които си вършат работата, заяви Симеонов.

Като успешни министри лидерът на Патриотичния фронт посочи Владислав Горанов, Теменужка Петкова, Ивелина Василева, Николина Ангелкова, Лиляна Павлова, както и Петър Москов.

По думите му здравният министър е човекът, свършил черната работа на ГЕРБ по отношение на спирането на източването на Здравната каса.

Той беше категоршичен, че не се притеснява от повдигнатите обвинения срещу Петър Москов. По думите му случаят с Москов не е корупция, тъй като естеството на обвинението е съвсем различно и там няма и обвинение за корупция.

Във връзка с това, че не са подкрепили бюджета, а определя Горанов като успешен министър Валери Симеонов заяви, че финансовият министър работи в рамките и изпълнява целите, които са му възложени от управляващата коалиция и от тази гледна точка той си е направил бюджета.

"Това че в момента не го подкрепяме, не означава че не е добър министър", коментира Симеонов. По думите му Горанов изпълнява задачите, които му е поставила Менда Стоянова.

Според Валери Симеонов в бюджета има достатъчно резерви за повишаване на минималните пенсии. Патриотите ще искат 300 лв. минимална пенсия и са готови на поетапното й въвеждане. Той посочи, че в Албания минималните пенсии са два пъти по-високи, в Сърбия са 200 евро и попита да не би Сърбия да има по-голям брутен вътрешен продукт на глава от населението.

Ако президентът им връчи мандат, Валери Симеонов каза, че ще търсят съдействието на ГЕРБ като най-големия политически субект в парламента, но ще търсят такова и от БСП. Ще се помоля на всички да дадат кадърни специалисти, за да спасим България от тежкото положение, в което изпадна, заяви лидерът на Патриотичния фронт.