Ако се налага, ще слагаме полицейски управления и в другите цигански махали. Полицията е за това да осигури спокойствието и сигурността на гражданите. Това каза в предаването "Лице в лице" вицепремиерът Валери Симеонов.

Хората в Асеновград са нормални, разумни и зрели, които въпреки че са жертви, са българи и патриоти, и влязоха в положение. Успяхме да ги убедим да спрат с протестите с това, което обещахме на срещата и това, което е направено за 10 дни. Те се убедиха, че поетите ангажименти се изпълняват, допълни Симеонов.

По думите му това е дало възможност за нова фаза на доверие и той благодаря на хората.

"Поздравявам и полицията за това, защото много пари отиваха за охрана на циганската махала всяка вечер.

След две седмици ще имаме нова среща, за да докладваме какво сме свършили като държава и като община и искрено вярвам, че резултатите ще ги убедят да не продължават с протестите".

Вицепремиерът обясни, че са поели ангажимент с кмета и с главния секретар да има засилено, денонощно полицейско присъствие в циганския квартал, докато е нужно.

Второ – да бъде извършена пълна проверка на лицата, които живеят там – 843-ма човека са без адресна регистрация и нямат работа там, каза Симеонов.

Той припомни, че е извършено бързо разследване и са установени 11 лица, които са участвали в сблъсъците, като вероятно ще излязат още.

"Общината започна да описва незаконните постройки и в момента има документация за 17 такива, като са разлепени съобщения за доброволното им премахване и продължава описването на следващите постройки. Тези неща са факт и това убеди протестиращите, че насреща имат хора, които са отговорни към своите ангажименти.

Стремим се да си вършим работата, сега ще последва събарянето на незаконните постройки, които са установени, след това ще се предприемат мерки по новите заплахи, които е имало след  побоя. Там вече ще се намеси ГДБОП, така че няма да бъде пропуснат никой, който си е позволил да заплашва със саморазправа", каза още Симеонов.

По думите му тези случаи не са много, но има такива и тук е мястото държавата да покаже, че няма да допусне нарушение на закона.

"Навсякъде ще се вземат съответните законови действия, никой няма да бъде пропуснат, никой да не си въобразява, че може да отправя заплахи. Ще прилагаме закона с цялата му тежест, категоричен беше вицепремиерът.

Тази категория цигани в Асеновград преминава по наглост всички други", коментира още Симеонов.

От днес полицията вече охранява децата, които ходят да тренират от гребния клуб – винаги с тях ще има униформени лица. Паралелно с това, благодарение на шефката на напоителни системи са поставени допълнителни табели на язовира, че е забранено къпането.

Първите табели са на края на изхода към гетото – така че приключи там плажният сезон, честито, каза Валери Симеонов.

Ще се изгради и полицейски участък в циганската махала. Очаква се в рамките на този месец общината предостави парцел там. Мястото, където ще бъде изграден, е много възлово –  контролира всички ходове и изходи от махалата. Там ще има постоянно присъствие, надявам се да си остане за постоянно, защото там се генерира непрекъснато напрежение, добави Симеонов.

По думите му участъкът ще направи така, че в Асеновград хората да спят спокойно, а пък циганите, които работят във фирмата за почистване, да работят без страх. Тези ангажименти, които сме поели, ще ги изпълним. Имам пълната подкрепа и на правителството, и съм сигурен, че след 14 дни протестите няма да продължат, каза вицепремиерът.

Всеки ден да се пръскат десетки хиляди левове само за охрана на циганския квартал, няма смисъл от това, добави той.

Във връзка с приватизацията на Български морски флот, Симеонов каза, че два пъти е внасял в МС проект за решение, с което българската държава да обжалва решението на Арбитражния съд, за да може да отиде на Върховния касационен съд.

По думите му има тежки нарушения на приватизационния договор. Въпросната фирма, която го е прилапала при съмнителна приватизационна сделка, при което са участвали фирми с десетки милиарди годишен оборот и са загубили от нашата фирма.

Сделката е направена 2008 г. по времето на Станишев. На 10-тата година от приватизацията има термин, когато се преглежда дали условията са изпълнени. За 10 години там трябва да работят 2300 човека от 2800 общо. Към 1 януари 2016 г. работещите в БМФ са 124 по данни на Агенцията за приватизацията. Разбирате ли какво здраво съкращение е падало през годините, коментира Симеонов.

По втория пункт – общият тонаж на корабите, които трябва да бъдат под флага на БМФ – те трябва са 1 млн. 300 хиляди бруто регистър тона, но са много по-малко.

Симеонов отрече да има обща криза в корабоплаването. По думите му през 2008 и 2009 година има спад от 3% в световен мащаб.

Домусчиеви са собственици и на пристанище Бургас – има по 30 млн. печалба на година. В същия период от време погледнахме справката на тези фирми, които са кандидатствали за БМФ – индийска, френска и т.н. – при тях няма проблем нито с товарите, нито с корабите.

Как така тази криза е изведнъж само за БМФ  и какво е това зверско съкращаване на хора и рязане на кораби н.за скраб. 40% от корабите са нарязани, коментира още Симеонов.

За два месеца коалиционното управление доказа, че е против олигархията, заяви вицепремиерът.

Той даде пример с „Полимери Девня”, за което са гласували „едни грешни 15 млн., за да може в няколко цистерни едни отровни химикали да ги натоварим в специализирани камиони до Франция, за да бъдат обезвредени. Това предприятие е собственост на Баневи".

Това плащане от държавата на новоизлюпени чорбаджии не може да продължава, категоричен беше Симеонов.

Ще дадат ли на БСП паметника на Бузлуджа?

Вицепремиерът съобщи, че е разписал становище, в което отказва да подкрепи паметникът на Бузлуджа да бъде даден на БСП и утре на МС ще постави това условие. Каза, че се надява Каракачанов също да подпише отказ.

Не мога да се примиря с подаряване на държавно имущество на някаква партия. По същия пример аз имам претенция да ни бъде харизана Шипка. На ГЕРБ може например да им подарим цялото БДЖ, заедно с флотовете и летищата. Това е лишено от логика и в противоречие на европейските директиви, коментира още той.

Откъде накъде ще се предостави безвъзмездно правото за ползване на Бузлуджа за 10 години, аз искам Шипка. Това ще предизвика много сериозен политически трус, смята Симеонов .