Собственикът на емблематичната сграда на ул. „Сан Стефано“ в София, позната с името „Къщата с ягодите“, Валентин Златев е готов на банкова гаранция, с която да се ангажира, че няма да променя нищо по паметника. 

„Категорично няма нищо вярно в спекулациите в публичното пространство, че сградата ще бъде „обезобразена“, за да се превърне в офис сграда или търговски център. Твърдото ми намерение е „Къщата с ягодите“ да запази автентичния си вид“, казва Валентин Златев в специално съобщение до медиите.

През последните дни стана ясно, че емблематичната сграда на ул. „Сан Стефано“ в София ще бъде реставрирана. Макар никъде да не е публикуван реалният проект за промените по сградата, в общественото пространство се появиха спекулации, че тя ще бъде обезобразена или напълно съборена.

Снимка: Ладислав Цветков

„Искат категорично да заявя моето твърдо желание да реконструирам и възстановя сградата в автентичния й вид без никакви изменения в хоризонтално и вертикално отношение и никакви промени в оформлението на фасадите“, пише още в съобщението.

„Винаги съм искал единствено да възстановя този прекрасен паметник в оригиналния му вид, за да може имотът още десетилетия да изпълнява функцията си на фамилна сграда“, пише в съобщението.

Снимка: Ладислав Цветков

В същото време се добавя, че категорично изискване към всички замесени в реставрацията и проектите за „Къщата с ягодите“ трябва да гарантират безопасността на нейните обитатели след ремонта.