„Наблюдаваме различни репресивни инструменти, не са само на ниво централна власт, но и на ниво местна власт – наши хора са уволнявани, сплашвани, натискани“.

Това каза в предаването „Лице в лице“ Валентин Тончев, депутат от групата, която нарича себе си „ДПС без Пеевски“.

Тончев обяви, че скоро от тяхната група ще представят списък с репресираните.

„Давам пример – служебният премиер Димитър Главчев, който има за задача да преведе държавата между двата избора, решава и уволнява областните управители на Кърджали и Смолян, зам.-областните управители на Добрич и Плевен“, обяви депутатът.

Депутатите, които бяха изключени от парламентарната група на ДПС или само я напуснаха, дочули днес в парламента, че им се готвят данъчни и други проверки.

„Сутринта днес в Народното събрание започнахме да получаваме сигнали, че се провежда среща с министъра на финансите, НАП, КПКОНПИ, на която се прави някакъв инструктаж ние – 25 народни представители, подкрепящи Ахмед Доган, да бъдем натискани, проверявани“, заяви Валентин Тончев.

Напрежението в ДПС  беше породено от гласуването на проектоправителството на ГЕРБ-СДС с премиер Росен Желязков на 3 юли.

В предаването „Тази сутрин“ по bTV в деня на гласуването на правителството Рамадан Аталай обяви, че Ахмед Доган е поискал движението да не го подкрепя. Същия ден той беше изключен от парламентарната група на ДПС.

 

Част от депутатите на ДПС гласуваха „против“ проектокабинета „Желязков“. Последва среща на 6 юли с тях на Ахмед Доган в лятната му резиденция „Росенец“ край Бургас.

На 7 юли Пеевски излезе с писмо, озаглавено „Няма тема „Доган – Пеевски“, има тема „Пеевски и дерибеите“. На следващия ден той се срещна в хотел в София с областни председатели на партията.   

На 10 юли Доган  призова за оставката на Пеевски и написа, че в Движението има опит за вътрешнопартиен преврат, „за да се използва партийната власт за лични и групови интереси, и най-вече да се промени политическият профил на партията“.

Почетният председател поиска оставките и на още петима членове на ръководството на партията.

Последва отговор от председателя на ДПС Делян Пеевски. Той обяви, че никой не може да спре новото начало.

„Продължаваме с екипа ми, с изпълнението на ангажиментите си за Новото начало, в името на по-доброто и по-мъдрото Утре. Ще бъдем с хората и до хората“, написа Пеевски.

На 11 юли 17 депутати бяха изключени от парламентарната група на ДПС, а следващите дни сами напуснаха групата още няколко тя намаля от 47 на 22-ма души.