През последните дни има много подадени заявления от родители децата им да останат на обучение в онлайн среда. Към момента близо 1200 ученици ще останат вкъщи.

Това съобщи просветният министър Красимир Вълчев, който посети Професионалната гимназия по транспорт и енергетика „Хенри Форд“ в София.

На този етап около 2400 са карантинираните деца и ученици в страната. Около 1700-1800 са учениците, а останалите са децата в детските градини.

Опасността учениците отново да се върнат у дома обаче остава, предупреди просветният министър, но поясни, че засега това не се налага.

„Февруари и март са рискови месеци за вирусните заболявания. Няма как обаче да спрем да живеем, учим и да се движим. Заради образованието си заслужава да предприемем премерен риск. Ако ситуацията се влоши, мерките отново ще се затегнат. Всичко е възможно“, каза Вълчев.

„Всяко разхлабване на мерките няма как да не допринесе за разпространението на заразата. По-големият риск е свързан с мутациите на щама. Виждате, че в момента страните, които са предприели най-строги мерки, имат най-много заразени. Ситуацията за съжаление остава непредвидима“, коментира още Красимир Вълчев.

По думите му мотивацията на учениците да учат в електронна среда с времето отслабва.

Близо 24% от учителите са пожелали да се ваксинират, което е около 22 500 души. Отделно има и непедагогически персонал, който се ваксинира.

„Списъците са отворени, така че може да се включат още хора. Желаещите се увеличават, но с много малко“, допълни той.

Вълчев информира още, че в отделни училища има по двама-трима заболели, тоест може да се говори за клъстер, но към момента не се касае за по-сериозно разпространение на заразата, особено в детските градини.

Просветният министър отново заяви, че не се предвижда следващата учебна година да започне по-рано. Добрата новина е, че няма изоставане по отношение на материала за учениците от 1. до 4. клас. При 5. - 12. клас обаче учителите ще имат доста работа, за да компенсират. 

313 училища са избрали да учат през юни повече за сметка на декември.