Почти двойно повече пенсионери ще могат да се ваксинират безплатно срещу грип тази година. Това сочат данните на здравното министерство.

Отпуснати са средства за 370 544 дози. За сравнение, през 2022-ра са приложени 187 276 ваксини. Целта на държавата е обаче да увеличи двойно покритието в групата най-силно застрашена от тежко протичане на грип - хората над 65 г.

До 2026 г. обхватът на програмата трябва да се повиши до 35%. В началото ѝ, като и през 2019-та година, ваксинираните срещу грип пенсионери са били под 8%.

Снимка: bTV

Всяка година Адрияна Андреева се ваксинира срещу грип. И досега не е боледувала тежко. „Имала съм леки настинки, които са отшумявали, но да съм се залежавала 20 дена - не съм. Затова карам и децата, да се задействаме и по-рано да се ваксинираме. Така ще изградят антитела в организма“, отбелязва тя. Уточнява, че ще го направи и тази есен.

Миналата година препаратите не са били достъпни за всички желаещи, спомнят си личните лекари. Сега са предвидили повече. Д-р Зоя Ставрева вече е заявила 100 флакона.

Снимка: bTV

„Не съм започнала още да ги записвам, но се радвам, че увеличиха бройките - миналата година бяха много търсени и много желаещи. Аз препоръчвам всички над 65 годни да се ваксинират, защото ако случайно се разболеят, грипът протича много по-леко“, отбелязва д-р Ставрева.

Добре е безплатни ваксини да има и за други уязвими групи, смята обаче лекарката. „Много рискови са и децата, тежко болните, онкоболните – всички те се нуждаят от ваксина. Хубаво е да се разширят показанията“, казва още тя.

Снимка: iStock

Ваксините у нас ще са срещу четири щама - два от грип тип Б и два от тип А. Тази година единият от тях е променен, за по-голяма защита срещу инфекцията.

„Промененият тип А не води до по-тежко протичане, а до по-широко разпространение. Връщаме се отново в предпанемичната обстановка. Това означава, че ще грипът бъде по-интензивен, отколкото по време на тежките COVID мерки. Няма да е нещо невиждана - ще се върнем към нормалните нива“, обясни директорът на НЦЗПБ проф. Ива Христова.

Снимка: БГНЕС

Тя очаква ваксините да пристигнат до около два месеца.