У нас днес пристигна новата пратка ваксини – компенсация на забавените доставки миналата седмица. Става дума за малко над 14 хил. дози. Здравните власти съобщават, че очакват пратките да станат по-големи и по-редовни – те вече ще са всяка седмица, а не на 14 дни, както досега. 

Очакваните количества от препарата на „Пфайзер“ и „Бионтех“ за февруари са 83 хил. дози, а за март – 104 хил. Към момента ваксинираните у нас надхвърлиха 26 хил. души. 

Анализатори обаче се тревожат, че страната ни изостава в класацията по брой ваксинирани. 
От старта на имунизационната кампания анализаторът Стефан Янков изчислява колко време ще отнеме придобиването на колективен имунитет срещу вируса, ако ваксинираме със сегашния темп.

„На база на тези, които трябваше да пристигнат до края на лятото сметнах, че до края на септември ще имаме не повече от 1 млн. имунизирани, което е изключително малко. Да кажем, че 8 месеца са нужни за 1 млн., за 5 млн. са нужни 45 месеца, което са  почти 4 години“, обясни анализаторът Стефан Янков.

Съобщенията от фармацевтичните компании за забавяне в доставките обаче може драстично да променят тези изчисления.

„Европа остава много назад. Великобритания е на първо място. При нея „АстраЗенека“ е родна ваксина и освен това си е договорила добри количества извън ЕС. България остава назад от Европа“, уточни Янков.

Здравните власти уверяват, че предстоят по-големи доставки и темпът ще се засили. „В България има възможност на ден да се имунизират между 50 и 100 хил. души. Нямаме притеснения, че ваксините няма да бъдат направени в срок“, каза здравният министър Костадин Ангелов.

„Индикативно – за първите 2 компании очакваме 4,5 млн. дози, което значи, че 2 млн. души със сигурност могат да бъдат ваксинирани до края на годината. При положение, че 5 ваксини получат разрешение до средата на годината, това значи, че 2,5 млн. ще могат да бъдат ваксинирани до средата на годината“, заяви Богдан Кирилов, директор на Изпълнителна агенция по лекарствата.

До края на седмицата се очаква становище за безопасността и ефективността на оксофрдската ваксина. Текат и преговорите между производителя на руската ваксина и Европейската агенция по лекарствата.

„Нашите очаквания са след средата на март-април да имаме значително повече количества, което ще подпомогне процеса. Винаги работим с няколко сценария, за а имаме гаранция, за да може да се реагира“, допълни Богдан Кирилов.

Здравните власти у нас нямат притеснения, че наличните в момента ваксини може да се окажат неефективни срещу бразилския и южноафриканския вариант на коронавируса. Фармацевтичната компания „Модерна“ вече обяви, че препаратът ѝ действа и срещу мутациите.