Може ли коронавирусът да „пробие“ ваксината?

Ваксинирани с две дози Елена и Фахри отново се заразяват с COVID-19. И при двамата болестта протича леко и без усложнения.

Снимка: bTV

„Първият ден беше с лека температура и дискомфорт, болки в мускулите, но леки“, разказва Елена.

Снимка: bTV

„Имах един-два дни, в които не бях много на разположение, чувствах се отпаднал, имах температура, която ту скачаше, ту слизаше“, допълва Фахри.

Случаите на така наречения "ваксинален пробив'' са изключително редки, казват експертите.

Снимка: bTV

„Една част от хората не могат да създадат изобщо имунитет. Това се наблюдава и при преболедуване, не само при ваксини. Друга категория създават имунитет, но той е малко по-слаб. Двете групи – това са хора с автоимунни заболявания“, зави д-р Аспарух Илиев, ръководител на инфекциозна лаборатория в Берн.

Снимка: bTV

„Хората с хронични заболявания като хора на диализа, като хора с ракови заболявания, имат по-слаб имунен отговор към някои ваксини, хората над 60 над 65 години“, каза още вирусологът проф. Радка Аргирова.

Експертите настояват, че най-добрата защита и възможност за предпазване на уязвимите е масовата имунизация.

„След като бях ваксинирана и го изкарах толкова леко, мисля, че това е достатъчно предимство всички останали да се ваксинират“, смята Елена.

Според статистика на Министерството на здравеопазването от данните за първите две седмици на този месец едва 7% от настанените в болница са ваксинирани, а починалите у нас с две поставени дози са под процент.