Трудов договор и осигурителен номер са достатъчни, за да бъде ваксиниран всеки нает чужденец за сезонна работа по морето у нас. В „Слънчев бряг“ предоставянето на данните става с участието на организацията на хотелиерите.
Мурат Озан в продължение на 30 години е бил шеф-готвач в най-добрите ресторанти в Анталия. Пристига да работи у нас, без да е ваксиниран.
"Вече си поставих първата ваксина и сега предстои да ми поставят втора игла, всичко стана организирано от хотела преди седмица", споделя Мурат Озан, шеф-готвач от Турция.
Подобно на този готвач в хотела ще бъдат наети още 25 служители от Украйна и Киргизстан.
"Освен готвачи имаме много добри терапевти и масажисти в спа центъра. Те си имат осигурителен номер в НОИ, имат си законно пребиваване в страната, наши служители са, независимо, че са чужди граждани", обясни управителят на хотела Красимир Гочев.
Повечето хотелиери наемат персонал от трети страни само за 3 месеца и ваксинацията се обсъжда предварително.
"Не мога да си позволя да искам задължително да ваксинирам, защото ще трябва да си работя сам, да си сервирам, да готвя, всичко трябва да правя сам", каза Венелин Ташев, собственик на верига хотели.
"В Турция те нямат възможност да получат ваксинация, те трябва да изчакат там почти до края на годината, затова тук те са щастливи, че наистина могат да получат тази възможност по-рано“, казва Радка Душкова, която е управител на хотел.
"Идеята е да се създаде щит сред работещите в КК „Слънчев бряг“, така че туристите, които идват на почивка да са спокойни, че ги обслужва персонал, който е ваксиниран“, каза д-р Станко Чобанов, управител на клиниката.
Освен по списъци на хотелиерите, паралелно върви ваксинацията и в "зеления коридор" на заетите в туризма.