Трансмазнините имат основен принос към развитието на сърдечно-съдови заболявания. Този вид мазнини представляват химически изомер на растителна мазнина, а пространствената им конфигурация е различна и трудно се разпознава от човешкия организъм и му причинява затруднения в метаболизма. Това обясни в ефира на bTV Георги Баладжиев от Агенцията по безопасност на храните.

Коментарът му дойде, след като еколози настояха за пълната забрана на маргарина в България заради съдържащите се в него трансмазнини, известни като причинители на диабет, инсулт, инфаркт и деменция.

Проф. Стефка Петрова от Българското дружество по хранене и диетика обясни в предаването „Тази сутрин”, че този вид мазнини се задържат в организма много по-дълго, въздействайки на кръвоносните съдове и нарушавайки функцията им.

„Трансмасните киселини са най-големия риск за сърдечно съдови заболявания – поне 10 пъти по-голям риск, отколкото наситените мазнини. Предизвикват сериозни проблеми в метаболизма, като повишават лошия холестерол”, добави проф. Петрова.

България е на челните позиции в Европейския съюз по сърдечно съдови заболявания, подчертават от „Зелени инициативи”, които искат забраната на маргарина и апелират към Агенцията по безопасност на храните, Министерството на здравеопазване и другите държавни органи с отношение към здравето на хората да проведат дебат за забрана на употребата на хидрогенираните мазнини в хранителната индустрия.

От екоорганизацията посочват, че неотдавна американската Държавна агенция за храните и лекарствата (FDA) е обявила хидрогенираните масла за вредни за здравето и наложи забрана за използването им.

При хидрогенацията естествени растителни масла, добити от царевица, рапица, соя и др. се нагряват и молекулният им състав се „дообогатява" с един атом водород. Така маслата придобиват по-голяма твърдост и трайност. Този процес обаче променя първоначалната молекулна структура на маслата. Те стават вредни за здравето защото се отлагат по кръвоносните съдове и не се разграждат от организма, пишат още от сдружението.

Екоактивистите настояват България да стигне по-далеч, като забрани употребата на всички вредни трансмазнини, които са в основата на маргарина, палмово масло и растителната сладкарска сметана. Това са продукти, които у нас масово се използват за производството на бисквити, вафли и други подобни тестени изделия.

Всеизвестно е, че маргаринът и растителната сладкарска сметана също така са основен компонент при производството на торти, сладоледи и тестени изделия от бутер тесто, консумирани и от много деца.

Представителят на Агенцията по храните Георги Баладжиев обясни, че забраната на трансмазнините е тенденция в световен мащаб. „Трябва да се направи разлика между опасност и вредност – БАБХ не може да забрани, защото е изпълнителна агенция и осъществява политики, които се правят другаде”, категоричен беше той.

Експертите коментираха, че колкото по-твърд е продуктът, толкова по-голяма вероятност има да съдържа трансмазнини. Те препоръчаха вместо сладки изкушения за закуска, да се похапват две яйце, плод и чаша мляко, или препечена филийка с домати.