Привърженици на „Възраждане“ блокираха достъпа до три гранични контролно-пропускателни пункта в страната. Демонстрацията е в знак на протест срещу отхвърлянето на референдума за запазването на българския лев.

В рамките на няколко часа на ГКПП „Лесово“ се пропускаха само автомобили на Спешна помощ и пожарната през контролно-пропускателния пункт. Блокада беше вдигната около 13 ч., съобщи БТА.

От полицията определиха протестите като „нерегламентирани“, защото не е имало предупреждение за тях.

„Не сме предупредили органите на реда. Народното събрание също незаконно отхвърли референдума и по същия начин Конституционният съд извърши незаконно действие с това решение. Пускахме линейки, бременни жени, защото нашата цел не е да пречим на гражданите, но явно по друг начин в тази държава няма как да има промяна“, каза Деян Николов от „Възраждане“.

Според депутата и областен координатор на партията Никола Димитров на границата са се събрали 300 души.

„Конституционният съд каза, че не го интересува волята на българските граждани и ще направят това, което им е наредено. На всички нас ни беше ясен този резултат, защото пред Конституционния съд една седмица беше колата на американския посланик“, каза Никола Димитров.

В четвъртък Конституционният съд реши да отхвърли искането на „Възраждане“ за провеждане на референдум за отлагане на еврото.

По думите на Димитров решението явно не е взето в България за пореден път и за това от „Възраждане“ са решили да блокират границите на България на три места.

От „Възраждане“ протестираха също срещу изграждането на ветрогенератори в морето. Изразиха и опасения, свързани с предприятията от Маришкия басейн и „енергийния суверенитет на страната“.

В неделя се очават още протести. Не е ясно обаче на кои гранични пунктове ще са те.