В 14:00 часа следобед градусите в Хасково хвъркнаха над 40, но в центъра е пълно с народ.
Според д-р Николай Колев, освен да не се излагаме на жегата, е важно да внимаваме какво пием и ядем.
„Газираните напитки не са най- доброто средство в топлото време. Същото се отнася и за сладоледа - една много предпочитана храна, но не може да бъде и не трябва да бъде консумирана в голямо количество. Категорично концентратът не е добрата напитка за това топло време и изобщо за тези горещини. На един здрав организъм една бира няма да навреди“, коментира той.
Отиваме на морето, където бира с цаца е класика, при всяка температура.
Бирата е един спътник, който утолява топлината на хората.
„Бирата е един спътник, който утолява топлината на хората“, казва Веселин Миленков - турист от Сапарева баня.
„Сега съм на сянка, сега ще се освежа малко с ментата, много е вкусна и после ще си пия водичка“, споделя Станимир Христов.
„Избягват твърдия алкохол, който дехидратира тялото, също и консумацията на кафе“, казва Тихомир Тодоров, управител на заведение в село Кранево.
Обратно в Хасково - още по обед от общината прибраха всички работници на открито.
„Нашето решение е да работят до 12 часа, за да не предизвикваме инциденти“, казва Станислав Дечев, кмет на община Хасково.
При такива температури, работата на открито е забранена, напомнят от инспекцията по труда.
„Да бъдат осигурени подходящи помещения за почивка, на работникът трябва да бъде осигурена хладка питейна вода“, казва Кирчо Кирев – директор Дирекция" Инспекция по труда" в Хасково.
А на закрито температурата не трябва да надвишава 26 градуса.
А за разлика от другите горещи градове, в центъра Хасково си има арка, която разпръсква водна мъгла за малко разхлада в жаркия ден. В най- топлото обаче и това не е решение.